Uz Kemu se odrastalo, zaljubljivalo, voljelo…

Showbiz 28. jan 201519:13 > 19:17
Podijeli:
Izvor: N1

Kemal Monteno je bio ambasador sarajevskog duha i dio priče koju je djelio sa Davorinom Popovićem i Mirzom Delibašićem. Sarajevo jeste bilo i ostalo ljubav njegovog života.

Kemal Monteno bio je neodvojiv od Sarajeva kao poeta kao umjetnik i kao čovjek.S mediteranskim štihom i bosanskom dušom koju je unio u svoje pjesme, Monteno je stvorio glazbeni pravac koji ga je pratio više od 40 godina karijere.

Teško je pobrojati sve uspjehe iz karijere Kemala Montena. Neke od najljepših pjesama napisao je krajem šezdesetih godina. Njegovi počeci vežu se za Vaš šlager sezone, a onda slijede ostali festivali, diskografija i antologijske pjesme.

Ratna događanja 90-ih zatekla su Kemala u Sarajevu. Nije pisao pjesme, ali jeste otpjevao jednu, “Pismo prijatelju” koja je obilježila opsadu Sarajeva i mnogih bh. gradova.

Uz Kemu se odrastalo, zaljubljivalo, voljelo, a Kemo je bio ambasador sarajevskog duha,

Kemal Monteno znao je reći kako kako ništa nije moglo zamijeniti osjećaj povrataka u Sarajevo. Sarajevo jeste bilo i ostalo ljubav njegovog života, A on će zauvijek ostati u srcima mnogi kao najbolji ambasador ovoga grada