Ručno naslikan animirani film o slavnom Van Goghu

Showbiz 28. jan. 201521:14 > 22:11
Podijeli:
Izvor: N1

Zvjezdana noć, Irisi, Sucokreti, Žitno polje s čempresima, samo su neki od stotinjak radova koje ćemo moći gledati u dugometražnom animiranom filmu o Vincentu Van Goghu. Kadrovi filma su - ručno naslikani.

Studio u Gdanjsku, gdje zimi mrak pada već u tri sata popodne, daleko je od sunčane atmosfere francuskog juga koja je inspirala holandskog slikara. Ali tamo sedamdesetak umjetnika rukom naslikanim platnima kreira animirani film o Van Goghu.

“Pravimo Loving Vincent,  prvi dugometražni animirani film. Projekt ima ambiciju udahnuti život Van Goghovom djelu, ali i njegovoj izmučenoj duši, proniknuti u misteriju njegove smrti. Cijeli njegov život ispričat ćemo kroz njegove slike i platna”, kaže Hugh Welchman.

Ovaj 4,5 miliona eura vrijedan projekt pokrenut je povodom 125-godišnjice od smrti velikog slikara.

“On je u jednom od pisama svom bratu Theu rekao da se može izražavati samo kroz svoja djela. Te riječi su za mene bile jako važne i jedan su od razloga zašto radimo ovaj film. Pričamo priču o umjetniku preko njegove umjetnosti”, ističe Dorota Kobiela.

Umjetnici studija BreakThru već šest mjeseci rade na projektu “Loving Vincent”, a nadaju se da će ga završiti do kraja godine.

“Treba nam pedeset, šezdeset slikara za ovaj film. Jedan umjetnik može u prosjeku napraviti šest slika dnevno, što je dovoljno za pola sekunde filma”, dodaje Hugh Welchman.

Slikari kratkim potezima četkice nanose modro plavu, tirkiznu i sivu boju na platno. Tako oživljavaju više od 100 Van Gogovih slika. A slike oživljavaju jednog od najzanimljivijih umjetnika na svijetu.