The Loudest Silence: Sarajevski proizvod za svjetsko tržište

Showbiz 17. nov 201712:44 > 12:55
Izvor: Maja Topčagić/The Loudest Silence

Sarajevski symphonic metal bend The Loudest Silence singlom Redemption najavio je svoj nadolazeći album Aestethic Illusion.

Ovaj bend ovdašnjoj javnosti poznat je kao predstavnik Bosne i Hercegovine, ali i regiona na Wacken Open Air – najvećem festivalu metal muzike u svijetu, 2015. godine.

The Loudest Silence je ove godine završio snimanje albuma – koji će se pojaviti 2018. godine u elektronskoj i fizičkoj (CD) formi.

Basista benda Džemal Bijedić govorio je za N1 kazavši da produkcija albuma prvijenca do sada nije viđena na ovim prostorima.

“Kada smo pitali Marka Jansena, koji je svjetski autoritet u ovom žanru, da nam gostuje na albumu – imao je dva uslova. Prvi je da mu se svidi pjesma, a drugi je da produkcija bude toliko profesionalna da može staviti svoje ime na to. Prihvatio je, i onda smo znali da smo na pravom putu”, izjavio je za N1.

Mark Jansen je inače frontmen benda Epica – jednog od najdominantnijih imena žanra. On je i jedno je od pet imena koja gostuju na albumu sarajevskog benda. 

Aestethic Illusion imat će 11 pjesama, a sniman je u Studio G, BHRT i MC Studio. Snimljen je kao konceptualno djelo, s obzirom da pjesme na svoj način govore o besmrtnosti ideja, snova, umjetnosti i ljubavi koje društvo ne prihvata, pa čak i osuđuje.

U pripremi su i dva spota, čije je snimanje završeno – a nalaze se u fazi postprodukcije.

Maja Topčagić/The Loudest Silence

“Spotovi su snimljeni za pjesme The Loudest Silence i Wake Up in my Dream. Radili smo ih sa režiserom Damirom Bašiće, snimatelj je bio Emir Džanan, a montažu potpisuje Edvin Buturović. Spotovi će biti objavljeni do izdavanja albuma”, kazao je naš sagovornik.

Javnost će naknadno biti informisana o tačnom datumu objave albuma, a najvjerovatnije će to biti sredina ili kraj januara, potvrdio je Bijedić.

Poruka albuma jeste da čovjek treba vjerovati u sebe, te da bez obzira na brojne prepreke koje mu se nađu na putu, treba težiti svojim snovima.

Inače, montažu za lyrics video za single Redemption potpisuje Edvin Buturović, ilustraciju Bathoriyja Art dok je za dizajn i art direkciju zadužen naš sagovornik, Džemal Bijedić.

Bend je krajem augusta objavio i trailer albuma, a u prilogu možete čuti dijelove svih pjesama koje će se naći na albumu.

The Loudest Silence intenzivno pregovara sa izdavačkim kućama – koje će za Aestethic Illusion obezbijediti i svjetsku distribuciju.

Za kraj, interesovali su nas i detalji promocije albuma. Bijedić nam je kazao da svirki uživo neće biti do ljeta 2018. godine.

“Bubnjar nam je povrijeđen, imao je operaciju koljena – tako da live prezentacije albuma neće biti”.

Ipak, to ne znači da u skorijoj budućnosti neće biti organizovano javno preslušavanje albuma.

Bend The Loudest Silence su osnovali Taida Nazraić (vokal) i Denijal Ćatović (klavijature) još 2010. godine, u Sarajevu. Mirza Ćorić (gitara) i Džemal Bijedić (bas i bekvokal) im se pridružuju 2013., dok je Damir Sinanović – Bumbar (bubnjevi) u bendu od 2014. godine.

Aktivnosti benda pratite na njihovom Facebook profilu THE LOUDEST SILENCE.