"Film Leviathan je pljunuo na rusku dušu"

Showbiz 05. feb. 201518:34 > 20:47
Podijeli:
Izvor: N1(screenshot)

Reditelj kontraverznog ruskog filma Leviathan, Andrey Zvyagintsev, koji je nominiran za Oscara, svoj film opisuje kao pošten i iskren. U filmu prikazuje realističan prikaz korupcije u modernoj Rusiji, a to se nikako nije svidjelo ruskom vlastima.

Dramatična pozadina siromašnog ruskog sjevera, film prikazuje sumornu sliku Putinove Rusije koja je oštra, cinična i prije svega korumpirana.

Film prati težak život mehaničara Kolija kojeg žena ne voli, kojeg su iskoristili njegovi prijatelji i koji je uznemiravan od strane vlasti.

Nakon što se nepoštenom gradonačelniku svidjela Kolijeva kuća koja se nalazi na izoliranoj obali, korumpirani sudovi izbace ga na ulicu, a on je nemoćan intervenirati.  

S tehničke strane – gluma, muzika i slika – film je napravljen na kvalitetan način što je priznao i ruski ministar kulture. Ipak, dok je gledao film kaže da je to doživio kao uvredu, odnosno, kao da mu je neko pljunuo na dušu.

“Volim Rusiju, to je moja domovina. Jedina zemlja uz koju sam vezan. To je razlog zašto ovaj film nije zamišljen kao izvještaj ili dokumentarac. Ovo je umjetnička slika koja je mnogo šira”, rekao je Andrei Zvyagintsew.