Scena: Otvaranje "Galerije sjećanja Sulejman Kupusović"

Showbiz 31. jan 201816:10 > 17:25
Izvor: N1

U današnjem izdanju Scene donosimo vam detalje sa otvaranja "Galerija sjećanja Sulejman Kupusović" u Narodnom pozorištu Sarajevo. Inače, cilj ove galerije jeste promocija teatarskih umjetnika i autora koji su utemeljili vrijednosti umjetničkog rada Narodnog pozorišta.

Dobra fotografija nosi emociju, zbog nje se plače ili istinski smije. A, dobar fotograf samo jednim pogledom u objektiv može ispričati mnogo. Upravo ove karakteristike ima banjalučki fotograf Aleksandar Čavić a sve to je potvrđeno i brojnim nagradama, te neobičnom samostalnom izložbom za koju fotograf nije ni znao da će biti postavljena.

Na crvenom tepihu na dodjeli Grammyja opet simbol društvenog aktivizma. Pjevači i pjevačice su na svečanoj odjeći nosili bijele ruže kao simbol podrške ravnopravnosti žena. I oni najhrabriji modni izričaji na crvenom tepihu ovogodišnjeg gremija sadržavali su jednostavnu bijelu ružu kao simbol podrške jednakosti žena i simbol borbe protiv seksualnog zlostavljanja. Ruže su nosili na odjeći ali i u rukama i muškarci i žene na crvenom tepihu, prikazujući solidarnost za pokretom time's up, koji se širi od holivuda prema muzičkoj industriji.

“Zlatna Muza” – portret Pabla Picassa, debitovla je na prodaji slika u Hong Kongu, prije nego što će se pojaviti na prodaji u Londonu krajem februara. Picasso je bio poznat kao osoba koja voli žene, ali i kao veoma grub kada mu posao ne ide od ruke. Bio je samoživ i uvučen u svoju umjetnost. Volio je ono što radi. Ova slika nastala je 1937. godine, u vrijeme kada je nastalo Picassovo remek djelo “Guernica”. U to vrijeme Maria Teresa i Dora Maar su imale veliki uticaj u životu ovog velikog umjetnika, ali i u njegovom stvaralačkom i kreativnom procesu.

Muzika, blještavilo, perje i specijalno dizajnirani kostimi su samo jedan dio karnevala u Argentini. Grad na istoku Argentine bio je u središtu dešavanja, ali i sami turisti koji su oduševljeni ovim karnevalom.