SCENA|Miki Trifunov govorio za N1

Showbiz 03. feb 201819:41 > 20:57
Izvor: N1

Najstarija naučno-obrazovna i kulturna institucija u BiH, Zemaljski muzej, bogatim programom proslavio je 130 godina rada. No, ni nakon svih ovih godina rada i postojanja, pravni status nije riješen a time ni redovno finansiranje.

  Andrijana Pravidur – arheologinja Zemaljskog muzeja BiH: “Naš status još uvijek nije riješen i mislim da je to jedna točka iz koje proizilaze svi naši problemi, bilo muzeološkog, stučnog ili znanstvenog tipa. Mislim da je to jedna polazna karika koju treba riješiti kako bi se riješile i druge stvari koje opterećuju muzej već 20 godina”.

Selo Stanišići na sjeveru Vojvodine pročulo se zbog neuobičajenog protesta. Tamo su mještani na ulici svakog četvrtka zbog zatvaranja lokalne biblioteke. I mi seljaci bismo malo da čitamo, poručuju mještani Stanišića. Ćutali smo kad je zatvorena banka u selu, ćutali smo kad je iz mjesta otišao matičar, ali gašenje biblioteke, kažu, crvena je linija preko koje neće preći.

Miodrag Miki Trifunov, čuveni sarajevski glumac već devet godina je u penziji, ali i dalje radi bez prestanka, glumi i recituje poeziju. Naša ekipa zatekla ga je u sali Studija 64 u Mostaru, gdje je izvodio svoj poetsko – muzički performans “Svjedok” u kojem je recitovao stihove velikih domaćih i svjetskih pjesnika. Sa njim je razgovarala naša Đenana Kaminić.

13 nominacija za Oskara pripalo je filmu “Oblik vode”, u kojim je sve kategorijama nominovan, te o čemu se radi u ovom američkom filmu donosimo vam u današnjem izdanju Scene.