Jamajka obilježava 70. rođendan legendarnog Boba Marleyja

Showbiz 06. feb. 201513:29 > 13:33
Podijeli:
Izvor: Reuters

Jamajčani u petak slave 70. godišnjicu rođenja pokojne reggae legende Boba Marleyja s "muziciranjem" u njegovoj kući i besplatnim koncertom, dok politički dio njegove karipske domovine i dalje dvoji oko njegovog mjesta u tamošnjem panteonu.

https://youtube.com/watch?v=nlpmsv3imhA

Marley je rođen u mjestu Nine Miles, na sjeverozapadu Jamajke, a umro je od raka u 36. godini u maju 1981. na Floridi.

U Marleyjevoj kući u Hope Roadu sjeverno od Kingstona u petak će biti održan “mini-jam session”, kao i tribina o reggaeu, popularnom muzičkom pravcu rođenom na Jamajci šezdesetih godina sa snažnim utjecajem calypsa i jazza i lirikom socijalnog bunta.

Besplatni koncert na obali u Kingstonu bit će u subotu, a među izvođačima, lokalnim reggae umjetnicima, bit će i jedan od Marleyjevih sinova, Ky-Mani. Očekuju se deseci hiljada ljudi, a policija je najavila posebnu regulaciju saobraćaja u očekivanju brojnih posjetitelja.

“Nije me bilo dok je Bob bio živ… ali ljude i dalje uzbuđuje njegova muzika”, rekla je Marica Fay, 32-godišnja modna dizajnerica.

Na Jamajci već godinama traju javne rasprave treba li Marley dobiti Odličje nacionalnog junaka, najviše državno priznanje. Jamajka trenutno ima sedam junaka i svi su političke figure. Niko nije dobio to odličje od osamdesetih godina i nadležni odbor je već tri put raspravljao o Marleyju, ali ga junakom još nije imenovao.

“Mislim da je krajnje vrijeme da ga vlada proglasi našim nacionalnim junakom”, kaže mehaničar Errol Campbell (57). “Bob je bio genij koji je popularizirajući našu muziku za Jamajku učinio više nego iko”, dodaje.

Neki članovi odbora, kako se pretpostavlja, protive se Marleyjevom imenovanju jer je pušio marihuanu i u sklopu svoje rastafarijanske vjere bio neposlušan prema vlastima.

Ove će sedmice biti objavljen i novi Marleyjev album “Easy Skanking in Boston '78”, kompilacija dvaju njegovih koncerata u Bostonu u junu 1978. godine.

U čast Boba Marleyja, velikog ljubitelja nogometa, bit će odigrana i humanitarna nogometna utakmica “One Love” na kojoj će nastupiti i slavni jamajčanski sprinteri Usain Bolt i Asafa Powell.