SCENA| Otvorene prijave za omladinske festivale

Showbiz 07. feb. 201813:07 > 11. feb. 2018 14:48
Podijeli:
Izvor: N1

Najveći regionalni festival demo bendova u ovom dijelu Evrope, Demofest, po 11. put otvara konkurs za sve demo bendove sa prostora bivše Jugoslavije.

Konkurs za takmičare ovogodišnjeg Demofesta biće otvoren skoro dva mjeseca, tačnije od 5. februara do 1. aprila 2018. godine. Nakon završenog konkursa, žiri će odabrati 30 bendova koji će imati priliku pred publikom nastupiti na bini banjalučke tvrđave Kastel, na kojoj se održava Demofest. Kao i prethodnih godina, uslov je da do sada nisu objavili album preko neke od izdavačkih kuća koje su registrovane na teritoriji BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije ili Makedonije.

A otvorene su prijave za još jedan festival – Omladinski film festival u Sarajevu koji stiže na ljeto. Festival ima tradiciju dugu već deset godina. Prvobitni i primarni razlog njegovog osnivanja bio je promovisanje mladih i njihovih vrijednosti. Posljednje tri godine festival je glavni projekat Udruženja Mladih Umjetnika Bosne i Hercegovine. Svrha ovog festivala je promovisati film i filmsku umjetnosti kroz aktivnu edukaciju mladih o filmskoj umjetnosti.

Na poziv Narodnog pozorišta Sarajevo da se oda počast Jurislavu Koreniću i Reihanu Demirdžiću, Almir Imširević napisao je tekst “Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama”, koji će premijerno biti odigran na sceni Narodnog pozorišta. Inače, ovo je savremena adaptacija nekadašnjeg teksta “Varalica Fistik” iz ‘60-ih godina po kojem je snimljena i serija “Karađoz”.

Više od 200 privatnih predmeta i stvari koje je pop zvijezda Prince koristio za nastupe, pojavit će se na RR Aukciji. Iz ove aukcijske kuće kažu da je ovo jedinstvena prilika da svi obožavaoci i osobe koje su cijenile život i rad Princa, kupe nešto njegovo, i tako zauvijek sačuvaju uspomenu na njega. Aukciju će otvoriti Princove ljubičaste čizme sa početnom cijenom od 5.000 američkih dolara.

Kreativni direktor brend DNA opisuje kao uličnu modu, sastojanu od trenerki i dukserica u spoju sa kožnim jaknama i velikim vunenim kaputima za sezonu Jesen/Zima 2018. Brend je nastajao u sobi dizajnera, koji kaže kako je pokušao napraviti spoj svoje zapadno afričke pozadine i američkog senzibiliteta. Dio života proveo je u Zapadnoj Africi a potom se preselio u New Yor zbog čega je dobio osjećaj dva drugačija čovjeka u dvije kulture – ali dva čovjeka koji su braća, koji su porodica.