Kultur Shock pjesmom "Refugee Song" najavio 11. album

Showbiz 09. feb. 201807:49 > 07:53
Podijeli:
Izvor: Kultur Shock

Družina sastavljena od ljudi različitih kultura, predvođena karizmatičnim sarajlijom Srđanom Ginom Jevđevićem, još jednom upire prstom u društvene probleme sa novim singlom „Refugee Song“, koji je ujedno najavljuje i njihov 11. album.

„Refugee Song govori o besmislenosti svrstavanja svijeta na prvi, drugi i treći. Niko od nas ne odlučuje o tome gdje će da se rodi i u kakvoj će porodici odrasti, te šta će se dogoditi tokom njegovog života, da će ga možda natjerati da potraži dom negdje drugo. Prepustiti potpunoj slučajnost, kao što je rođenje i okolnosti u kojima se čovjek nađe, vrednovanje ljudskih bića je ne samo neinteligentno nego i protuprirodno i besmisleno”, navodi se u saopštenju benda povodom objave pjesme i spota. 

“Niko ne ide iz svoga doma u drugi svijet iz čiste obijesti ili zbog toga što mu je dosadno. Rijetki odlaze u potragu za svojim snovima, a ogromna većina da bi jednostavno preživjeli ili zato što se nalaze u životnoj opasnosti“ govori Srđan Jevđević.

U pjesmi se govori i o problemu tzv. „ljevice“, koja je nekad i saučesnik u zločinu koji prouzrokuje desna orijentacija.

„Nisu direktno veći problem,teško je biti veći problem od fasista, ali njihova narcisoidnost, neiskrenost u izražavanju brige za druge i nipodaštavanje svega što njih direktno ne zanima i u čemu nemaju svoj pomodarski interes ih može vrlo brzo toliko otuđiti od naroda. A onda, kako se to ponovilo par puta kroz historiju, u tom momentu fašisti jedva čekaju da narodu pruže svoju ruku i ‘spas kroz nacionalizam i mržnju’. Zbog toga, hipsteri i ‘krema’ ljevice imaju strašnu historijsku odgovornost. Nažalost, znam da su pravo moderni, al ne vjerujem da su dovoljno pametni da to skontaju i na sekund prestanu da misle o sebi, te da shvate u kakva su nas govna uvalili. Nije ovo zajebancija ljudi. Svijet ode u onu stvar jer ste vi predobri i ‘too cool’ za narod”, kazao je lider benda Kultur Shock. 

Video spot je režirao Dima Levenchuk, režiser iz Seattlea, koji je režirao i spot za pjesmu Sloboda sa Edom Maajkom. Refugee Song je jedna od dvije pjesme iz EP-a pod nazivom „Drama“, koja treba da napravi uvertiru u njihov novi album. Uskoro će izaći i drugi dio Drame pod nazivom „Miracula Fantastica“.

Kultur Shock se ne pojavljuje kad nema šta da kaže, te nikad ne sviraju reda radi. Na ljeto kreću na novu svjetsku turneju, a do tada će svoje vjerne fanove širom svjeta počastiti sa nekoliko novih pjesama, prije izlaska samog albuma.