Dio atmosfere sa Massimovog koncerta u Sarajevu

Showbiz 13. feb 201816:04 > 16:06
Podijeli:
Izvor: N1

U današnjem izdanju scenu donosimo dio atmosfere s koncerta Massima Savića u Sarajevu - koji je rasprodan čak više od dvije sedmice prije održavanja, priču o gotovo izumrlom zanatu ali i kratki film o kulturnom naslijeđu.

Massimo Savić nastupio je u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu 12.02., a koncert je bio rasprodan do posljednjeg mjesta.

Nakon dva sata fantastične svirke koncert je okončao pjesmom “Krug u žitu”, a Sarajevo je još jednom pokazalo veliku ljubav prema Massimu Saviću i njegovoj muzici.

Osim što uživa u sviranju harmonike Zoran Kondić ovaj instrument rastavlja do najsitnijih dijelova, kako bi otklonio kvarove i kako bi ovaj instrument bio ispravan i tonski i mehanički. U njegovoj radionici popravljale su se razne harmonike od muzejskih primjeraka, neprocjenjive tržišne vrijednosti, do onih vrijednih i do 25.000 eura.

3. februar širom planete obilježava se Svjetski dan radija. Unesco je proglasio ovaj praznik da bi promovisao radio kao mediji. Ovaj dan je Unesco utvrdio 2011. godine i to baš zato što je 13. februara 1946. godine prvi put emitovan program Radija UN. Prema istraživanjima čak 75% domaćinstava u zemljama u razvoju posjeduje bar jedan radio prijemnik, a ovaj mediji je uprkos digitalnoj eri u kojoj živimo ostao nezamjenjiv dio ljudske svakodnevnice.

A 2018. godina je Evropska godina kulturnog naslijeđa. Širom Evrope i u BiH će se pod sloganom „Naše naslijeđe: spoj prošlosti i budućnosti” organizovati niz događanja kako bi se obilježila ova godina i tema kulturnog naslijeđa približila građanima. EU info centar je producirao kratki film pod naslovom „Kulturno naslijeđe – ključ za našu budućnost“ čime obilježavaju početak Evropske godine kulturnog naslijeđa a film govori o „mreži sjećanja“ svakog od nas, koja nas ne zarobljava u prošlosti već predstavlja naš ključ za budućnost.

Za kraj – kratki pregled filmova koji su ostvarili najveću zaradu tokom protekle sedmice u sjevernoameričkom box officeu.