Priča o majci u potrazi za pravdom bolja od "Oblika vode"

Showbiz 19. feb. 201816:00 > 18:41
Podijeli:
Izvor: Reuters/Hannah McKay

Tragikomična priča o ožalošćenoj majci u potrazi za pravdom pobijedila je favorizovani film "Oblik vode", "Najmračniji sat" i druge filmove. Režiser i scenarista filma Martin Mekdonah rekao je da je nagrada za film o gnjevnoj ženi koja se ne miri sa sudbinom prikladna u vrijeme kampanje protiv nepristojnog seksualnog ponašanja i uznemiravanja.

Nagrade BAFTA su britanski ekvivalent američkom Oskaru. Mnoge zvijezde došle su na ceremoniju odjevene u crno u znak protesta zbog skandala koji je izbio u oktobru 2017. kada je nekoliko desetina žena optužilo američkog producenta Harvija Vajnstajna za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje. Britanska akademija izbacila je 2. februara iz svog članstva holivudskog producenta zbog tog skandala, navodeći da poštuje Vajnstajnovu podršku dobrotvornom radu, ali da su optužbe na njegov račun “potpuno neprihvatljive i protivne vrijednostima” koje neguje ta kulturna ustanova.

Političke poruke i u Berlinu. Kristijan Petzold se vratio na Berlinski filmski festival. Njemački reditelj je predstavio svoju dramu o izbjeglicama pod nazivom “Tranzit ovog vikenda na Berlinalu”, što ga čini njegovim četvrtim filmom koji se takmiči u glavnoj selekciji. 2012. je osvojio srebrnog medvjeda sa dramom Barbara, a ove godine Tranzit se osvrće na izbjegličku dramu tokom Drugog svjetskog rata u okupiranoj Francuskoj. Tranzit je adaptacija knjige Ane Segers koja opisuje bijeg iz nacističke Njemačke.

“Black Panther” se uvjerljivo pozicionirao na prvo mjesto box office liste tokom vikenda. Procjenjuje se da su samo u tri dana prodate kino ulaznice za ovaj film u vrijednosti od čak 192 miliona dolara.