SCENA|Sjećanje na Kupusovića u NPS, Hari Mata Hari u Slogi

Showbiz 09. apr 201821:13 > 22:08
Podijeli:
Izvor: N1

U Narodnom pozorištu Sarajevo, upriličen je umjetnički program povodom rođendana teatarskog velikana Sulejmana Kupusovića, reditelja koji je svojim dugogodišnjim umjetničkim radom ostavio neizbrisiv trag u pozorišnoj umjetnosti.

Promocijom knjige “Gospodo Bosanci i ostali, dobro smo zaostali”, koju čine Kupusovićeve kolumne nastajale u periodu od 2005.do 2014.godine, te izložbom “Bezvremenski teatarski rukopis- Sulejman Kupusović”, Narodno pozorište obilježilo je rođendan ovog velikana. A na sceni Narodnog pozorišta izvedena je i komedija “Balkanski špijun u Sarajevu” također njemu u čast.

U sarajevskom klubu Sloga, koncert je održao jedan od najpoznatijih domaćih pjevača i kantautora Hari Mata Hari. Koncertom “Srce puno ljubavi”, sarajevska pivara obilježila je godišnjicu nastanka prirodne izvorske vode “Lejla”. 2006.godine Hari Mata Hari je na Eurosongu predstavljao BiH sa pjesmom “Lejla” koju je komponovao Željko Joksimović, a spot za ovu pjesmu je režirao Pjer Žalica.

Dušan Stanić iz sela Tovladić kod Kotor-Varoši davne 1974. godine počeo je da skuplja neobične satove, a do danas skupio je kolekciju koja broji oko 5.000 zidnih, stonih, ručnih i džepnih satova. Kaže da bi mu za pomjeranje kazaljki na svim satovima, zbog promjene računanja vremena, trebala čitava sedmica. Dušan posebno uživa u zvukovima, koji su različiti kao i izgled satova koje posjeduje. Za njega sat nije samo pokazivač vremena nego i ukras, a bez sata nigdje ne ide.

Južnokorejska umjetnica Ilhwa Kim je predstavila je svoju izložbu pod nazivom “Sensory Portrait” u Londonu. Njeni radovi su napravljeni od nekoliko desetaka hiljada papira koje ona naziva “sjemenkama”. Za izradu “sjemenki” ona koristi tradicionalni, ručno izrađeni papir koji se zove “hanji”, koji zatim boji, služeći se tradicionalnim metodama. Papir onda reže u različite oblike i veličine. Svaki dio njenog neobičnog djela je jedinstven, a kako kaže sama umjetnica, zajedno oni čine svemir.

Amazon je kupio prava za ekranizaciju “Gospodara prstenova”, koja će imati pet sezona. Iako još nije poznato kome će biti povjerene uloge, procijenjeno je da će u produkciju biti uloženo oko milijardu dolara.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.