Evrovizija u Beču će biti organizovana kao "green event"

Showbiz 18. feb 201513:06 > 13:08
Podijeli:
Izvor: Fena

Prvi put u šezdesetogodišnjoj historiji Evrovizije ovaj najveći televizijski zabavni show bit će organizovan kao „green event“, odnosno manifestacija s ekološkim karakteristikama.

Pokroviteljstvo nad „zelenim događajem“ preuzelo je Savezno ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo, okoliš i vodoprivredu Austrije (BMLFUW), saopćio je Compress Sarajevo – Kontakt biro Grada Beča.

Ovim povodom je na Tehničkom univerzitetu održana press konferencija na kojoj su BMLFUW i Austrijska državna radio-televizija ORF potpisali sporazum o organizaciji Evrovizije prema standardima „Austrijske okolišne oznake“.  

Visoki klimatski i ekološki standardi za organizaciju ekološkog događaja podrazumijevaju obazrivo postupanje sa resursima, korištenje regionalnih proizvoda i olakšan pristup sadržajima i prostorijama manifestacije.  

Izvor : Fena

Snabdijevanje strujom vršit će se putem javne mreže bez korištenja dizel agregata, saopćeno je.  

Catering će služiti kvalitetne i biološke namirnice iz Austrije.  

Da bi se smanjio otpad tokom svih devet emisija Evrovizije (finale, dva polufinala, porodični show) i na ostalim tematskim događajim pića će se služiti iz povratnih čaša, a besplatno će se dijeliti voda sa česme koja je u Beču jako dobrog kvaliteta.  

Hrana će se služiti u povratnom posuđu i sa povratnim priborom za jelo.