Rambo Amadeus: Bajaga ne svira turbo folk, otuda zabrana

Showbiz 16. avg 201813:26 > 13:27
Izvor: N1

Jedino objašnjenje koje može da bude logično za zabranu koncerta Momčila Bajagića je to što Bajaga i Instruktori ne sviraju turbo folk, koji je, koliko vidim, sasvim dobrodošao baš u svakom dijelu bivše SFRJ, smatra Rambo Amadeus.

Rambo Amadeus je na društvenim mrežama objavio svoje viđenje zabrane koncerta Momčila Bajagića Bajage u Karlovcu.

“Evo nekoliko dana pokušavam da razumijem zašto bi bilo ko, bilo gde zabranjivao koncert Bajage? Jedino objašnjenje koje može da bude logično je što Bajaga i Instruktori ne sviraju turbo folk koji je, koliko vidim, sasvim dobrodošao baš u svakom dijelu pokojne SFRJ”, napisao je Rambo.

Bajagin koncert najavljen za 3. septembar otkazan je prošlije sedmice zbog pritiska branitelja. Organizatori su nakon otkazivanja najavili da će umjesto njega nastupiti Hladno pivo koje je odbilo poziv. Bajaga je njihov potez nazvao šmekerskim i rekao da bi obožavatelji uskoro mogli čuti njihovu zajedničku pjesmu.

Nakon što je otkazan koncert Momčila Bajagića Bajage na Danima piva u Karlovcu, i bivši pripadnici 7. gardijske brigade “Pume”, zatražili su da mu se otkaže gostoprimstvo u Varaždinu.

Na to je reagovao gradonačelnik Ivan Čehok koji je rekao da je Bajaga već nastupao u tom gradu i da to mjesto nije Karlovac.

Nele Karajlić je, gostujući u Novom danu, rekao da mu je najsmiješnije “što je izabrana jedna od, u političkom smislu, najbenignijih osoba koja hoda ovim prostorima”.

“Da je u pitanju Bora (Čorba) ili da sam u pitanju ja, ja bih možda čak i branitelje razumeo. Ali ono što je meni važno, jeste da se u mom gradu takva budalaština ne može dogoditi. Zato ja živim u Beogradu, a ne u Karlovcu ili Varaždinu, ili u nekom drugom gradu u kojem nekih pet ljudi može da odluči šta ću ja da slušam i šta ću ja da pevam”, naveo je.

Iako se Bajagi u dijelu hrvatske javnosti pripisuje pjevanje četničkih pjesama u Kninu, nema dokaza da se to dogodilo. Bajaga je, također, u nekoliko navrata isticao da se protivi ratu i aktivno je učestvovao u protestima protiv Miloševićevog režima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.