NBC na udaru kritika zbog zataškavanja afere Weinstein

Showbiz 31. avg 201822:49 > 22:50
Izvor: REUTERS/Shannon Stapleton

Uprava NBC-a je u petak bila na udaru kritika nakon informacija The New York Timesa prema kojima je taj kanal prošle godine pokušao zataškati istragu njihovih novinara o spolnim zlostavljanjima koje je počinio producent Harvey Weinstein.

Optužbe je u četvrtak navečer iznio bivši producent NBC-a Rich McHugh koji je izjavio za The New York Times da je uprava NBC-a odbila da on s novinarom Ronanom Farrowom ode u Los Angeles 2017. intervjuirati ženu koja je Weinsteina optužila za silovanje, što bi bio proboj u njihovim istraživanjima o tom producentu.

“Tri dana prije odlaska s Ronanom u L.A. na intervju sa ženom koja je optužila Weinsteina za silovanje, stigao je nalog da odustanem, da ne odem na taj intervju i da prekinem cijelu priču”, rekao je McHugh za dnevni list New Yorka.

“Nalozi su stigli s najviše hijerahijske pozicije NBC-a”, dodao je producent, optuživši hijerarhiju za nepoštivanje novinarskog integriteta.

Pozivajući se na izvore bliske aferi, informativna internetska stranica Daily Beast je obznanila da je odvjetnica NBC Newsa u telefonskim razgovorima prijetila Ronanu Farrowu ako nastavi istragu.

NBC nije za sada reagirao. Ali u jednoj izjavi za The New York Times, predsjednik kanala Noah Oppenheim je zajamčio da je istraga zaustavljena jer nisu bila ispunjena mjerila provjere, a Ronan je sam predložio da drugdje nastaviti s radom.

“Tvrdnje da je kanal NBC News pokušao uništiti aferu Weinstein dok je Ronan Farrow bio u NBC-u je besramna laž”, dodao je glasnogovornik NBC-a, prenose američki mediji. Nakon odlaska iz NBC-a Ronan Farrow je nastavio svoju istragu za list The New Yorker.

Njegova otkrića o Weinsteinovim silovanjima i spolnim zlostavljanjima su objavljena dva mjeseca kasnije, u listopadu 2017. u New Yorkeru i donijela su mu Pulitzerovu nagradu u travnju ove godine.

Nakon otkrića afere Weinstein i pokreta #MeToo, uprava NBC-a je više puta optužena da sama nije poduzela dovoljno u borbi protiv spolnog zlostavljanja u svojoj kući.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.