Bjelogrlić o slučaju filma "Mezimica": Moralna kriza društva

Showbiz 27. sep 201813:31 > 13:37
Podijeli:
Izvor: N1

Kreiranje atmosfere u kojoj se umjetnička djela kvalifikuju kao "podobna" i "nepodobna", "patriotska" i "antisrpska" jedan je od najvećih pokazatelja ozbiljne moralne i etičke krize jednog društva, rekao je reditelj, producent i glumac Dragan Bjelogrlić za Nedeljnik.

Da stvar bude apsurdnija i dobije aromu srpskog galimatijasa, nastavlja Bjelogrlić, potrudio se scenarista filma koji je upravo proglašen za “antisrpski”, Dimitrije Vojnov.

“Dimitrije Vojnov je upravo taj koji je na scenu vratio terminologiju ‘antisrpski’, ‘ideološki problematičan’ i sl, vodeći nekoliko mjeseci unazad bjesomučnu kampanju protiv filma ‘Teret’ i Filmskog centra Srbije (FCS) koji ga je podržao. U bjesomučnoj kampanji protiv filma ‘Teret’ koju je vodio iz dana u dan, upravo Dimitrije je na velika vrata vratio davno zaboravljene kvalifikacije i to za film koji domaća publika nije imala prilike još da vidi (ne vjerujem ni da je on vidio), koji je Srbiju predstavljao na najprestižnijem festivalu u Kanu, spočitavajući FCS-u da vodi katastrofalnu politiku finansiranja ‘nepodobnih” filmova'”, kazao je Bjelogrlić.

On dodaje da je sudbina htjela da upravo film za koji je Vojnov napisao scenario, veoma brzo, bude okvalifikovan po istom principu.

“Ne znamo još uvijek od koga tačno. I obustavi mu se dalje finansiranje, da FCS ne bi nastavio sa praksom finansiranja ‘antisrpskih’ filmova (bar tako kaže Dimitrije i nekoliko protagonista ‘Mezimice’)”, istakao je Bjelogrlić.

Bez obzira na ove apsurdne činjenice, dodaje Dragan Bjelogrlić, cjelokupna kulturna javnost treba da ustane protiv bilo kakvih ideoloških uplitanja u umjetnost i pokuša da sazna da li u bilo kojoj formi postoje nagoviještaji uskraćivanja umjetničkih sloboda kada su u pitanju i jedan i drugi film.

“Primjećujem i da je glavna tema to što sam ja odbio da igram u filmu i tom prilikom mlađem kolegi dao savjet kako da izbjegne zamke u koje ga je mogao uvući scenario koji sam pročitao. Tu se moja uloga u ovom projektu završila, a to je bilo prije skoro godinu dana. Taj savjet sam dao isključivo i samo njemu kao svom mlađem kolegi”, rekao je Bjelogrlić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.