May upozorena na opasnost brexita za glazbenu industriju

Showbiz 07. okt 201813:12 > 13:15
Podijeli:
Izvor: Reuters

Brojni britanski glazbenici, među kojima Sting, Sir Simon Rattle, Ed Sheeran i Damon Albarn u otvorenom su pismu upućenom britanskoj premijerki Theresi May izražavaju zabrinutost zbog posljedica brexita, "kulturološkog zatvora" koji, kako ističu, "prijeti svim sektorima glazbene industrije".

Pismo je objavljeno u britanskom “Observeru” na poticaj irskoga glazbenika Boba Geldofa koji je organizirao kampanju za ostanak Velike Britanije u Europskoj uniji.

Među potpisnicima su Sir Simon Rattle, donedavno šef dirigent Berlnske filharmonije, a od rujna prošle godine glazbeni direktor Londonskog simfonijskog orkestra, bubnjar grupe Queen, Roger Raylor, ali i američki pjevač Paul Simon.

“Brexit će utjecati na sve sektore glazbene industrije, bez obzira na to je li riječ o turnejama, prodaji, autorskim pravima ili naplati tantijema. Zapravo, to se već događa. Nakon referenduma 2016. pad vrijednosti funte reflektirao se na značajno povećanje troškova opreme i najma studija. Ne zaboravimio ni smanjene prihode domaćinstava, što znači i manju mogućnost izdvajanja novca za odlazak u klubove i kupnju svega što ima veze s glazbom”, stoji u pismu.

“Odlučili smo se zatvoriti u svojevrstan kulturološki zatvor”, misle potpisnici pisma, aludirajući na brexit koji bi se trebao realizirati 29. ožujka iduće godine. “To je potpuno ludo. Moramo ponovno uzeti vlastitu budućnost u ruke, reformirati i restrukturirati EU. Kad je Europa u nevolji Britanci zbijaju redove, ne povlače se i udvostručuju napore.”

Geldof poziva na organizaciju novog referenduma o izlasku iz EU-a, po njegovu mišljenju jedinog načina da se spriječi “loš utjecaj Brexita na našu budućnost”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.