Konobar Pavle ne zaboravlja Elizabeth Taylor

Showbiz 30. okt. 201814:20 > 31. okt. 2018 14:26
Podijeli:
Izvor: AFP/Central Press

Prije 46 godina na Tjentištu na snimanju filma "Sutjeska", Pavle Milanović imao je poseban zadatak - najbolji konobar bivše Jugoslavije brinuo je o supruzi Richarda Burtona, Elisabeth Taylor.

Zadatak zbog kojeg je većina kolega bila ljubomorna povjeren mu je jer je na takmičenju u slovenskom Portorožu, godinu dana ranije, proglašen za najboljeg konobara Jugoslavije, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

Taylor nije učestvovala u snimanju, ali je pratila supruga Burtona, britanskog glumca koji je u filmu igrao Maršala Tita.

Pristup vili u kojoj je boravila sa svojih jedanaestero usvojene djece imao je samo Pavle.

“Nikad niko, samo ja i Margeta, glavna sobarica vile. Samo ja i ona. Pratnja garde Titove i milicije to nisi mogao prići na kilometar nigde blizu vile”, priča on za RSE.

Služio je Pavle i brojne državne funkcionere, skoro sve osim Tita koji je imao svoje konobare i kuvare.

Ipak, četrdesetak dana sa Elizabetom možda je i najdraži deo njegove karijere u ugostiteljstvu.

“Ali lepote njene kugla zemaljska nije imala. Oči u boji, eto ti kažem”, kaže on.

Zakoračio je u devetu deceniju života i iza sebe ima dva moždana udara, ali rastanka sa Elizabeth Pavle se sjeća i danas.

“Ona se sa mnom zagrli, poljubi, ko rođeni brat ili sin, sa mnom i ostavi mi kovertu u sako. Ja odem do toaleta i pogledam koverta puna dolara”, prisjeća se on.

Od bakšiša iz koverte započeo je gradnju vikendice na selu. Ni danas je nije završio, jer rat je prekinuo sve planove, ali i jednu sretnu epohu u njegovom životu.

“To su sretna vremena bila. Pa ne mogu sretnija biti na svetu, živelo se bolje, lepše i slobodnije, niko nije pitao ko je šta. Dabogda, da ikad bude tako, a ja se nadam, neću ja doživeti, a moj sin možda hoće”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.