Dirljiva ispovijest Cavea o kontaktu s preminulim sinom

Showbiz 03. nov 201814:04 > 15:05
Izvor: N1/Bojana Janjić

Muzičar Nicka Cavea objavio je na svom vebsajtu “The Red Hand Files”, dirljiv tekst o tome kako komunicira sa svojim sinom Arthurom koji je tragično preminuo 2015. godine.

Cave je posjetiocima sajta dao mogućnost da mu postavljaju pitanja o životu, muzici, karijeri… a nedavno je fan koja se predstavila kao Cinthija, odgovorio na pitanje o svom pokojnom sinu Arthuru, prenosi magazin NME.

Cinthija je navela da posljednjih godina osjeti da kroz snove komunicira sa bliskim ljudima koji više nisu među živima – svojim ocem, sestrom i prvom ljubavlju – i upitala je Cavea da li on i njegova supruga Susie osjećaju da na isti način komuniciraju sa Arthurom.

Cave se zahvalio Cinthiji na “predivnom pitanju”, navodeći da “kada volimo, onda i tugujemo”, i da su tuga i ljubav zauvijek isprepletani.

“Tuga je strašno podsjećanje na dubinu naše ljubavi i, poput ljubavi, ona je bespogovorna (…) Ona okupira srž našeg bića i kroz naše prste se širi do granica svemira.”

“Unutar tog vrtloga svi vidovi ludila postoje; duhovi, duše i vizije u snovima, i sve ostalo što, u našem žalu, postaje stvarno”, dodao je Cave.

Radi se o, kako je naveo, dragocjenim poklonima koji su “vjerodostojni i stvarni” koliko je potrebno da budu. “Oni su duhovni vodiči koji nas izvode iz tame.”

Cave je otkrio da osjeća prisustvo svog sina, svuda oko sebe, iako on možda nije tu. “Čujem ga kako mi se obraća, vodi računa o meni, vodi me, iako možda nije tu. Redovno posjećuje Susie u njenim snovima, priča joj, tješi je, ali možda nije tu (…) Ovi duhovi su u suštini ideje – zapanjujući plodovi naše mašte probuđeni nesrećom.”

“Poput ideja, i ovi duhovi govore o mogućnosti. Pratite svoje ideje, jer se s njihove druge strane nalaze promjene, razvoj i pokajanje. Prizivajte ih. Dajte im život. Govorite im. Njihove nestvarne i sablasne ruke vraćaju nas u svijet iz kojeg smo izbačeni; u bolju sadašnjost i nezamislive promjene.”

Arthur Cave preminuo je 2015. godine nakon pada sa litice visoke 18 metara. Imao je 15 godina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.