Pisac Igre prijestolja konačno objavio novi roman!

Showbiz 26. nov 201815:47 > 17:11
Izvor: PIXSELL/Grgo Jelavić

Nakon godina i godina iščekivanja George Martin, autor (nedovršene) heptalogije "Pjesma leda i vatre", prema kojoj je snimljena megapopularna HBO-ova serija "Igra prijestolja", napokon je objavio novi roman.

No, “loša vijest” je da se ne radi o šestom nastavku kultne sage, već o romanu koji se bavi vladavinom Targaryana u dalekoj prošlosti Westerosa.

Opsežna povijest vladavine kraljevske kuće Targaryan dobila je naslov “Vatra i krv”, što je i službena uzrečica te slavne obitelji. Roman su neki iz zafrkancije nazivali GRRMarillion, prema inicijalima pisca i kao aluziju na Tolkienov Silmarillion, zbirku pripovjetki iz povijesti Međuzemlja čija se radnja odvija tisućama godina prije radnje “Gospodara prstenova”. 

Iako je objava “Vatre i krvi” zgrozila mnoge fanove koji već godinama čekaju “Vjetrove zime”, šesti i pretposljednji nastavak heptalogije “Pjesma vatre i leda”, mnogi su 20. studenog pohrlili u kinjižare po svoj primjerak. 

“Vatra i krv” idealan je poklon za pod bor najzagriženijijim fanovima Martinove sage, a nastala je nakon što je monografija “Svijet leda i vatre” skraćena za sedamstotinjak stranica i izdana u posebnoj knjizi. 

Na žalost svih fanova, još uvijek nije poznat više puta pomican datum izlaska “Vjetrova zime” kojega željno iščekuju još od 2011. kada je izašao posljednji, peti nastavak, “Ples sa zmajevima”. U razgovoru za britanski Guardian, Martin je priznao kako je u nekoj vrsti spisateljske blokade koju je prouzročila planetarna slava HBO-ove adaptacije njegovih romana.  

“Godinama se borim s “Vjetrovima zime” jer to nije jedan roman već tucet romana, svaki sa svojim protagonistima, antagonistima, saveznicima, ljubavnicima… Velik mi je izazov sastavljati taj roman. Raditi na romanu “Vatra i krv” bilo mi je značajno lakše”, priznao je Guardianu te otkrio kako mu je završetak “Vjetrova zime” životni prioritet. 

“Moj sljedeći roman svakako će biti vjetrovi zime, a potom ću odlučiti što dalje – prionuti na sedmi, “San o proljeću” ili napisati nastavak “Vatre i krvi”. Teško mi je to planirati u ovom trenutku.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.