Preminuo reditelj Oscarom nagrađenog filma "Still Alice"

Showbiz 12. mar 201510:38 > 11:12
Izvor: YouTube (screenshot)

Richard Glatzer, jedan od autora i reditelj drame "Still Alice", koji je bolovao od ALS-a, preminuo je u Los Angelesu u 63. godini.

Glatzeru je ALS, poznat i kao Lou Gehrigova bolest dijagnosticiran 2011. godine, a sa suprugom Washom Westmorelandom počeo je raditi na drami u ranoj fazi svoje bolesti.

Tokom snimanja, koje je trajalo 23 dana, s ostalima je komunicirao putem aplikacije na iPad-u, koju je koristio jednim prstom. U vrijeme promotivne turneje, komunicirati je mogao samo tipkajući po uređaju nožnim palcem.

Zvijezda filma Julianne Moore osvojila je Oscara za ulogu žene koja boluje od Alzheimerove bolesti, a njeno preuzimanje nagrade Glatzer je gledao iz bolnice, u kojoj je završio dva dana prije dodjele, zbog respiratornih smetnji.

“Rich je bio moja srodna duša, moj suradnik, moj najbolji prijatelj i moj život”, stoji u izjavi koju je Westmoreland poslao medijima.

Dodala je da utjehu pronalazi u činjenici da je njegov suprug doživio trenutak u kojem je javnost vidjela “Still Alice”, piše Index.