Sarajevo potvrdilo da je grad filma

Showbiz 15. jan 201917:20 > 17:21
Izvor: Anadolija

Novogodišnjim koncertom Banjalučka filharmonija poželjela je sretnu Novu godinu građanima Banjaluke. U koncertnoj dvorani Banskog dvora raskošnim talentom solistiknje i članovi filharmonije izvodili su ozbiljne klasične ali i moderne kompozicije. Na šarolikom reprtoaru našle su se umjetničke kompozicije ali popularna zabavna muzika. Dirigent Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i banjalučke solistinje publici su predstavili široku lepezu muzičkih žanrova.

Vladimir Tabašević je 65. dobitnik NIN-ove nagrade za roman godine. Roman “Zabluda Svetog Sebastijana” dobio je tri od šest glasova članova žirija, a ovo je drugi put da se pisac Vladimir Tabašević našao u najužem izboru za NIN-ovu nagradu.

Prema statistici koju za BiH vodi Sarajevo Film Festival, 2018. godina je bila rekordna za bh. kina prema prihodu ostvarenom na box office-u ali i prema broju gledatelja. Trend rasta nastavlja se drugu godinu za redom: broj posjetitelja kina u Bosni i Hercegovini u 2018. u odnosu na godinu prije, porastao je za 7,85 posto, dok je prihod na box officeu porastao za 7,07 posto. U 2018. godini, zaključno sa 02.01.2019. godine, u kinima je bilo ukupno 1.167.786 gledatelja, a na box officeu je ostvaren prihod od 6.067.174,04 KM. Film koji je obilježio 2018. godinu i rušio rekorde je srbijanski film “Južni vetar” Miloša Avramovića.

Tri svjetske breakdancerice su u kući iluzija snimile video u kojem su kombinovale svoju plesačku čaroliju sa vizualnim trikovima.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.