Bono: Kapitalizam nije nemoralan, već amoralan

Showbiz 23. jan 201913:08 > 15:48
Izvor: REUTERS/Arnd Wiegmann

Frontmen irske grupe U2 Bono Vox, istaknuti aktivista za razvojna pitanja, rekao je u Davosu da kapitalizam nije nemoralan, već da je amoralan.

U obraćanju na Svjetskom ekonomskom forumu u tom švajcarskom zimovalištu, Bono je rekao da je kapitalizam izvukao više ljudi iz siromaštva nego bilo koji drugi “izam”, ali je dodao da je kapitalizam “divlja zvijer koja ako se ne pripitomi može usput da proguta mnogo ljudi”.

Oni koji nisu profitirali od kapitalizma “guraju politiku u našim zemljama ka populizmu”, rekao je Bono na sesiji u okviru ovog godišnjeg skupa, na kome je učestvovala i generalna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde.

On je također rekao da je promijenio mišljenje prema MMF-u, instituciji koju je nazivao “velikim Sotonom” zbog njenog ucjenjivačkog stava prema manjim privredama.

Bono je ovog puta hvalio generalnu direktorku MMF-a Lagarde i rekao da se ta organizacija promijenila. Zajednica koja se bavi razvojem cijeni tvrd stav Christine Lagarde, rekao je Bono, mada je dodao da će i dalje imati kritičan stav prema njenom radu.

Bono je član organizacije DATA koja se bavi otpisivanjem dugova, ali i sidom u Africi, a često se izjašnjava o međunarodnim pitanjima.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.