Scena: Izložba 'Bjelašnica, jedna planina – dva lica'

Showbiz 15. feb. 201915:15 > 15:17
Podijeli:
Izvor: N1

“Bjelašnica, jedna planina - dva lica” naziv je izložbe na kojoj je prikazana druga strana ove olimpijske ljepotice, odnosno život, običaji i nošnja stanovnika Bjelašnice. Izložbu, u Vijećnici, možete posjetiti još sutra.

“Iako prilično nepristupačna i izolovana, Bjelašnica je izuzetno bogata historijskim tragovima, prirodnim ljepotama i etnološkim materijalom. Zbog nepristupačnosti i izoliranosti tu se u svim epohama život odvijao na poseban način. Svi znamo jednu stranu ove olimpijske ljepotice, no mali broj ljudi je vidio i njenu drugu stranu. Upravo to je bila inspiracija autoricama izložbe ‘Bjelašnica jedna planina dva lica'”, kazala je autorica, izložbe Amra Madžarević.

Zbog oštre klime na ovoj planini, čarape su veoma bitan odjevni predmet, tu su i rukavice, narodna nošnja, ali i sanke, kojima su silazili u južne krajeve. Motivi su uglavnom geometrijski, često preuzimani sa stećaka, nošnja je bogata bojama i vezovima.

Disney je predstavio najnoviji trailer za film “Aladdin”, a čuvenog duha iz lampe glumi Will Smith. Disneyjevi fanovi nisu oduševljeni. S druge strane, Smith je kazao kako nije lako raditi stvari koje su legendarne.

Američka Akademija filmskih umjetnosti i nauka saopštila je da će četiri nagrade Oscara ove godine biti dodijeljene dok se u televizijskom prenosu uživo budu emitovale reklame.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.