Scena: Dani Iranske kulture u BKC Tuzla

Showbiz 18. feb. 201915:12 > 15:18
Podijeli:
Izvor: N1

Koncertom tradicionalne iranske muzike u izvedbi grupe Farhang, te izložbom kaligrafije autora Seida Rezaija obilježeni su Dani Iranske kulture u BKC Tuzla.

Manifestacija je organizirana povodom 40. godišnjice iranske revolucije, a Tuzlaci su imali priliku uživati u ljepotama koje nudi iranska kultura, među kojima su predmeti od drvoreza i grnčarije. Iranska umjetnost ima duboke korijene u perzijskoj književnosti i oslanja se na duh ljudskosti i traganja za potpunim čovjekom što pokazujuju ova izložena umjetnička djela.

I u Sarajevu je u okviru kulturnih manifestacija obilježeno 40 godina iranske revolucije. U Bošnjačkom institutu promovisana je nova knjiga Hajrudina Somuna “Sefernama iz Irana”, i izožba predmeta koji se spominju u tom djelu. Knjiga obuhvata autorova putovanja u Iran od 1964. godine. Iako je naglasak dat kulturnim i književnim vrijednostima iranske civilizacije, u knjizi je Somun opisao i lična iskustva i viđenja iranske revolucije 1978-1979. godine.

Za najmlađe u subotu je održana šesta Kids Kinđurijada u Domu mladih u Sarajevu. Mališani od 3 do 13 godina uživali su u brojnim radionicama plesa, crtanja i pjevanja. Ideja je prvenstveno da se djeca druže, zabave ali i da se kroz igru edukuju. Posebno zanimljiva za njih je bila radionica raciklaže, a novitet ove godine je radionica programiranja za djecu od 10 do 13 godina.

I za kraj vam donosimo vijesti iz showbiza.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.