Scena: "Mir sa ženskim srcem"

Showbiz 12. mar. 201914:35 > 15:17
Podijeli:
Izvor: N1

U Historijskom muzeju BiH u Sarajevu otvorena je izložba "Mir sa ženskim srcem" posvećena svim ženama u BiH. Izložba je nastala u organizaciji mirovnog pokreta "Mir sa ženskim srcem", Foruma civilna mirovna služba i uz stručnu pomoć Historijskog muzeja BiH.

Cilj izložbe je da se predstavi ženska strana priče o preživljavanju i posljedicama rata. Izložba “Mir sa ženskim srcem” predstavila je 20 ličnih historija. Ispričane su priče o ženama koje su se borile protiv svega što su proizvele četiri godine rata. Priče o ženama povratnicama, ratnim udovicama, izbjeglicama, logorašicama te silovanim ženama. Strahote rata osjetila je i Gordana Vidović.
Prošlosti se sjećamo kroz datume, spomenike, mjesta stradanja, kulturne događaje, ali sada i kroz ovu izložbu. Njihove životne priče su nove stranice historije ove zemlje.

Tri sata su bila dovoljna od objave line-upa za ovogodišnje šesto izdanje Nektar OK Festa da svi hotelski kapaciteti, u Nacionalnom parku Sutjeska, budu popunjeni.

Ljubitelji dobre zabave, muzike, druženja i kampovanja imaju mnogo razloga za dolazak na Tjentište 12, 13. i 14. jula. Očekuje ih mnogo sjajne muzike uz vrhunske izvođače kao što su Franz Ferdinand, Dubioza kolektiv, Goblini, Nele Karajlić, Brkovi, Edo Maajka, Partibrejkersi, Pips, Chips & Videoclips i Helem nejse. Predah od muzike kamperi će i ove godine moći potražiti u adrenalinskom doživljaju koji će im priuštiti rafting na Tari ili planinarska šetnja obroncima planinskih masiva Nacionalnog parka Sutjeska.

Nakon što je Zavod za zaštitu spomenika kulture Srbije dostavio BIRN-u odgovor na zahtjev za pristup informacijama od javnog značaja, direktorica Olivera Vučković najavila je da će istražiti ko je od zaposlenih omogućio uvid u tražena dokumenta. Riječ je o Uslovima o izgradnji koje je direktorica samostalno izdala investitoru koji planira da gradi u zaštićenoj zoni na Vračaru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad