Ingrid Bergman zaštitno lice Canneskog festivala

Showbiz 24. mar 201516:25 > 25. mar 2015 15:57
Izvor: EPA

Švedska glumica Ingrid Bergman bit će zaštitno lice ovogodišnjeg 68. Filmskog festivala u Cannesu, saopćili su organizatori.

Nasmijano lice holivudske dive naći će se na posteru festivala umjesto italijanske filmske ikone Marcella Mastroiannia kome je ta počast dodijeljena prošle godine.

pročitajte još

“Filmska ikona, suvremena žena i odvažna glumica, Ingrid Bergman je istovremeno bila holivudska zvijezda i figura neorealizma. Selila se iz jedne uloge i zemlje u drugu u skladu sa svojim strastima, ne gubeći ništa od svoje privlačnosti i neposrednosti”, ističu organizatori, obrazlažući svoj izbor željom da obilježe 100-godišnjicu glumičinog rođenja.

Glumica, koja je davala repliku velikim glumcima, poput Caryja Granta, Humphreyja Bogarta i Gregoryja Pecka, bila je “sinonim slobode, hrabrosti i modernizma”, ističe se u saopćenju Festivala.

“Moja porodica i ja smo veoma dirnuti što je Canneski festival izabrao našu divnu majku za službeni plakat, u godini kada se obilježava godišnjica njenog rođenja”, izjavila je tim povodom glumica Isabella Rosellini, Ingridina kćer iz braka s italijanskim rediteljem Robertom Rossellinijem.

Počast glumici

Tokom festivala, Ingrid Bergman će biti odana počast dokumentarnim filmom “In Her Own Words” Stiga Bjorkmana u okviru izbora Canneskih klasika.

Trostruku dobitnicu Oscara, Ingrid Bergman je Američki filmski institut proglasio za četvrtu najveću žensku glumačku zvijezdu u historiji kinematografije.

Ostat će upamćena po filmovima “Casablanca” (1942), “Kome zvona zvone” (1943), “Plinska svjetlost” (1944) i “Ozloglašena” (1945).

Žirijem ovogodišnjeg Canneskog festivala, koji će se održati od 13. do 24. maja, predsjedavat će američki rediteljski dvojac, braća Joel i Ethan Cohen.