Scena: Izložba 200 radova mališana iz 24 sarajevska vrtića

Showbiz 09. apr. 201911:22 > 11:27
Podijeli:
Izvor: N1

U okviru projekta “Dijete i umjetnost”, koji se provodi u 24 vrtića Javne ustanove “Djeca Sarajeva”, na Akademiji likovnih umjetnosti predstavljeni su likovni radovi na temu "Moj grad slavi rođendan".

Projekat “Dijete i umjetnost ” namijenjen je djeci od tri do šest godina, i podrazumijeva održavanje likovnih radionica koje omogućavaju da mališani u vrtićima provode što kvalitetnije vrijeme na edukativan i inspirativan način. Oni su na Dan grada Sarajeva predstavili svoje radove na temu “Moj grad slavi rođendan”. Na Akademiji likovnih umjetnosti predstavljeno je oko 200 radova, mališana iz 24 vrtića. Mali umjetnici su na kreativan način kroz svoje radove pokazali šta za njih predstavlja Sarajevo, te su na taj način čestitali rođendan svom gradu.

Svečano je otvoren Muzej “Valter brani Sarajevo” posvećen kultnom filmskom ostvarenju reditelja Hajdurina Šibe Krvavca. Riječ je o multimedijalnom muzeju i projektu koji je pokrenuo Filmski centar Sarajevo, na čelu s direktorom ove ustanove, rediteljem, scenaristom i producentom Jasminom Durakovićem. Na ovaj način oživjelo je sjećanje na ovaj kultni film.

U sklopu aktivnosti za 2019. godinu Javna ustanova Muzej Sarajeva otvorila je izložbu pod nazivom „Heroj Valter“. Izložba je posvećena narodnom heroju Vladimiru Periću – Valteru. Povod otvaranja izložbe “Heroj Valter” je 6. april Dan grada Sarajeva i 100 godina od rođenja narodnog heroja Vladimira Perića – Valtera. Poginuo je 6.aprila 1945.godine u završnim borbama za oslobođenje grada Sarajeva. Narodnim herojem proglašen je nekoliko godina kasnije, tačnije 24. jula 1953. godine. Izložba sadrži njegove lične predmete, fotografije iz perioda Drugog svjetskog rata i prikazuje situaciju u Sarajevu i okolini za vrijeme rata. Izložba “Heroj Valter” u Muzeju Sarajeva biće otvorena do kraja 2019. godine.

Na sceni Kamernog tetara 55 premijerno je odigrana predstava “Ih kako bih te ja”, pod rediteljskom palicom Irfana Avdića. U predstavi igraju: Jasna Ornela Bery, Vuk Marinić i Mario Drmać. Predstava govori o jazu generacija na jedan duhovit način. Inače, ovom predstavom Jasna Ornela Bery je obilježila svoj jubilej pod nazivom “Jubilej 40 i nešto”.

Nakon evropske i regionalne turneje Jazz Poesy Cabaret nastupio je prvi put u Sarajevu u Pozorištu mladih. Radi se o unikatnom spoju autorske muzike i poezije. Do sada su nastupali u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, ali i širom Evrope. Ovo je prvi put da nastupaju u Sarajevu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad