Internacionalna revija frizura u Sarajevu

Showbiz 29. mar 201516:21 > 16:23
Izvor: Anadolija

U Sarajevu je održana intenacionalna revija frizura na kojoj su predstavljeni trendovi na Balkanu i u Turskoj.

Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija

Pred publikom ljubitelja mode u sarajevskom hotelu Evropa frizeri su izašli na binu i pokazali vještine brzog šišanja, stilizovanja i pravljenja nosivih, tradicionalnih i ekstravagantnih frizura. 

Domaćin događaja i predstavnik Bosne i Hercegovine Mahir Sinanović kazao je da su Balkanci još uvijek konzervativni po pitanju frizura. 

“Volio bih da se izražavamo, da nismo zatvoreni. Dovoljno smo zatvoreni u drugim stvarima, volio bih da se barem otvorimo u modi i sebi na taj način olakšamo dušu”, kazao je Sinanović.

Ipak, prema Sinanovićevim riječima, Balkan bez obzira na finansijsku realnost ipak pokušava pratiti svjetske trendove u frizurama. 

Ono u čemu se u posljednjih nekoliko godina osjeti razlika, kako kaže Sinanović, upravo je to što muškarci, a ne samo žene, više pažnje posvećuju izgledu. 

“Uzeli su sebi slobodu za frizuru. Posjećuju salone, farbaju se, feniraju, i oni su puno više ‘došli u ekspanziju’ nego žene.”

Među smjelijim frizurama smatraju se one u kombinaciji s tetovažom. Takve još uvijek viđamo uglavnom na pistama, a Sinanović je rekao kako se nada da će ih početi viđati i na ulicama. 

Specijalni gosti događaja, jedni od najpoznatijih frizera u Turskoj Adnan Serter i Salih Pehlivan predstavili su orijentalne pundže. Da tradicija ima utjecaja na savremenu modu turski frizeri pokazali su predstavljanjem modela u derviškim haljinama. 

Razlika između mentaliteta Orijenta i Balkana očituje se i u načinu pravljenja frizura. 

“Orijentalne frizure imaju svoju priču i namjenu, takoreći ‘upakovane su’, dok je balkanska frizura ležernija, slobodnija, neobavezna je u odnosu na orijentalnu koja u sebi nosi kompletnu priču”, zaključio je Sinanović.