Scena: Fotografija "Majka Srebrenice" u Istanbulu

Showbiz 09. jul 201915:12 > 15:15
Podijeli:
Izvor: N1

11. jula na dan obilježavanja genocida u Srebrenici, na trgu Taksim u Istanbulu, bit će izložena fotografija "Majka Srebrenice" bh. fotografa Almina Zrne. Fotografija je nastala 2001. godine u Potočarima. Do sada je, u sklopu zajedničkih izložbi, obišla cijeli svijet.

U Istanbulu će fotografija biti izložena u dimenziji 12 metara visine, a prethodno je na ovaj način bila izložena na fasadi Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine 2015. godine. Zrno je za ovu fotografiju 2002. godine dobio dvije nagrade.

Sarajevski ratni teatar će, već sedmi put, obilježiti dan sjećanja na genocid u Srebrenici performansom „Ostavi trag u njihova sjećanja“. Performans je prvi put izveden 2013. godine u Potočarima i Sarajevu. Od tada, svake godine se izvodio u Sarajevu, na sceni SARTR-a, u prostoru Umjetničke galerije BiH, te u muzeju Književnosti i pozorišne umjetnosti. Ove godine, po prvi put, će biti izveden u Historijskom muzeju BiH. U njemu učestvuju glumci ali i umjetnici, književnici i muzičari.

U ovoj godini, poštujući želju koji je u svom testamentu ostavila Milanova majka Danica Mladenović, u Beogradu je osnovana Zadužbina Milana Mladenovića. Pored brojnih aktivnosti koje ova zadužbina ima u planu, među prvima je dodjela regionalne godišnje nagrade za muzičarke i muzičare koja nosi ime ovog prerano preminulog istaknutog muzičara, pjesnika, kompozitora i vođe kultnog benda Ekatarina Velika. Milan Mladenović je svojim stvaralaštvom obilježio generacije i cijelo jedno doba, te ostavio neizbrisiv trag u kulturi , te je osnivanje Zadužbine izuzetno važno u očuvanju njegovog bezvremenskog naslijeđa za buduće generacije.

Ciljevi Zadužbine su, između ostalog, da čuva uspomenu na Milana Mladenovića, brine se o objavljivanju njegovih djela i podstiče umjetničko stvaralaštvo dodjeljujući regionalnu nagradu koja nosi njegovo ime. Nagrada Milana Mladenovića će se, počevši sa 2019. godinom, dodjeljivati svake godine na Milanov rođendan 21. septembra za muzička djela od izuzetne umjetničke vrijednosti.

Treći nastavak naučnofantastične akcione komedije “Deadpool” dobila je svoj prvi teaser. Nakon veoma uspješna prva dva dijela filma, fanovi sa nestrpljenjem očekuju treći nastavak. Za sada još uvijek nije objavljen termin premijere filma, ali prema nagađanima, u kina bi mogao stići tek 2020. godine.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad