Zorro slavi 100. rođendan

Showbiz 07. avg. 201920:57 > 22:44
Podijeli:
Izvor: Jacques DEMARTHON / AFP

Zorro, legendarni borac za pravdu i razbojnik plemenitog srca, 9. avgusta napuniće tačno 100 godina.

Zorro je jedna od kulturnih ikona istog ranga kao Tarzan ili Supermen, ocijenila je agencija France Press.

Nastao iz pera američkog pisca Johnstona McCulleyja, Zoro se prvi put pojavio u jednom kalifornijom časopisu. McCulley će kasnije objaviti više od 60 avantura Zorroa, a ovaj će postati pravi junak američke književnosti.

Autor je bio inspirisan jednim Meksikancem, polu-patriotom, polu-banditom koji je živio u Californiji u 19. vijeku, za vrijeme zlatne groznice. Joaquin Murrieta je branio rudare od gringosa. Slavni pisac Pablo Neruda je tom popularnom junaku posvetio i jedan pozorišni komad.

Čileaska spisateljica Isabel Allende u svom romanu “Zoro” iz 2005. godine navodi da je junak mešavina Robina Hooda, Petra Pana i Che Guevare.

Telezivijska serija Walta Disneyja od 78 epizoda snimljenih od 1957. do 1961. godine doživjela je ogromnu popularnost.

U kinematografiji je bilo oko 50 Zorroa, i u verzijama parodije i erotike. Najpoznatiji glumci u toj ulozi su Daglas Fairbanks (1920), Tyron Power (1940), Alen Delon (1975) i Antonio Banderas u dva filma snimljena 1998. i 2005.

Zorro se pojavluje u stripu, pjesmama, video igricama, a njegov izgled visokog, vitkog momka na konju, koji nosi šešir, masku, crni plašt i mač u ruci, i dan danas se koristi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad