Srbijanski dokumentarni film "Na crnoj listi" osvojio nagradu u SAD-u

Showbiz 26. avg. 201922:17 > 22:30
Podijeli:
Izvor: N1

Srbijanski dugometražni dokumentarni film "Na crnoj listi", u režiji Sare Marković i Nikole Dragovića, osvojio je nagradu "Award of Merit" na "The Impact DOCS Awards" takmičenju u SAD-u.

“The Impact DOCS Awards” nagrađuje kreativan pristup filmu, s naglaskom na društveni angažman autora.

“Na crnoj listi” je imao svjetsku premijeru na ovogodišnjem BELDOCS festivalu u Beogradu, gdje je ispraćen kontroverzama.

Prikazivanje ovog filma o ljudskim pravima u Kini, kao i u Srbiji, naišao je na teškoće, počev od iznenadnog zatvaranja sale Dvorane Kulturnog centra od Ministarstva za vanredne situacije, do otkazivanja gostoprimstva festivalu i filmu u još dvije beogradske sale.

Film je na kraju ipak premijerno prikazan u Cineplexx Ušću, poslije čega je nastavio svoj festivalski život po svijetu.

Film govori o tome šta biva kad država proglasi prosječnog čovjeka za državnog neprijatelja? Prateći događanja s margina kineskog samita u Beogradu 2014, kad je policija faktički kidnapovala grupu aktivista za ljudska prava iz zemalja EU.

Film, prema riječima autora, otkriva priču o surovom progonu meditacijske prakse Falun Gong u Kini, političkim pritiscima na male zemlje, ali istovremeno i gorku istinu o svijetu u kom živimo – gdje je trgovina prioritet, a ljudska prava su uvijek na drugom mjestu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad