Scena: Otvoren mostarski Street Art Festival

Showbiz 06. sep 201910:07 > 10:09
Podijeli:
Izvor: N1

Dvadeset umjetnika iz BiH i svijeta, stiglo je na mostarski Street Art Festival. Oni će u sedam dana trajanja festivala uljepšati mostarske zgrade s dvadesetak novih murala koji će biti oslikani na više lokacija širom grada. Ova internacionalna manifestacija, počela je kao skromna ideja, a danas privlači veliki broj učesnika.

Oslikavanjem mostarskih zidova umjetnici kreću u stvaranje svojih umjetničkih radova. Ovaj ih je grad okupio već osmi put na Street art festivalu. Deni Božić oslikava novi mural na fasadi jedne od zgrada u Šantićevoj ulici. “Ideja je bila nakon par skica da to bude Aleksa Šantić, a zašto on? Jer u najmanju ruku zaslužuje mural u svom gradu i u dogovoru s organizatorima dogovorili smo njegov mural.” kazao je Deni Božić, umjetnik iz Doboja. Riječ je o umjetničkom projektu koji djeluje od 2012. godine , te koji je svojim je održavanjem omogućio da se unaprijedi likovna scena, oživi javni prostor i kulturni život Mostara, te umreže umjetnici iz cijeloga svijeta.

Film “Crvene narukvice: Početak” biće prikazan 9. septembra u Cinema City u okviru programa Velikih 5. Projekciji filma prisustvovat će i članovi Udruženja “Mladice” i predstavnici Roditeljske kuće u Sarajevu. Film prati priču šest tinejdžera koji se bore sa teškom bolešću. Zbog svog boravka u bolnici uskraćeni su za normalan život, druženja sa porodicom i prijateljima. Iako boluju od različitih bolesti, članovi Crvenih narukvica imaju zajedničku želju, a to je da mladost provode koliko je moguće normalno.

Roman „ Prokletsvo kraljice Katarine Kosače“ vodi nas u davnu prošlost. Roman se prema riječima autora može nazvati prosvetiteljskim gradivom za istorijsku dramu ili seriju “Bosanske igre prijestolja”. Ulazeći u najturbolentniji i najteži period bosanske povijesti, autor je na osnovu materijalnih dokaza i proučavanja arhiva, odlučio sve to pretočiti u roman inspirisan događajima iz perioda 1443-1478.godine.
“Priču je bilo jako teško sklopiti. Bilo je dosta toga, ali to je sve bilo razbacano. Svugdje. Po arhivima. Bilo je objavljivano, dijelovi svega toga. Onda sam to sve stavio na jedno mjesto i konstruisao jedna dobar istorijski roman.” – kazao je autor Ton Salih Strašević.
Katarina Kosača je bila udata za kralja Stjepana Tomaša Ostojića. Nakon njegove, smrti ostala je udovica sa dvoje nejake djece. Naljednik kraljevstva Stjepan Tomašević dao joj je titulu majke kraljice i ostala je živjeti na dvoru. Padom Bosne 1463. godine, i kraljeva pogubljenja, ona se spašava bijegom u Rim, ali su joj djeca odvedena u osmanlijsko zatočeništvo i nije ih više vidjela. Pokušavala je naći način da se Bosni pomogne.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad