Zvijezde koje su rekle "ne" ulogama za koje se kaju do groba

Showbiz 21. apr 201521:15 > 21:29
Izvor: Facebook

Jedna uloga može promijeniti kompletan život jednom glumcu. Uspod ili pad u karijeri je već stvar sudbine, ili uspjeha filma. Iako nam to možda i ne djeluje tako, visokorangiani glumci izloženi su velikom pritisku, ali i promjeni ličnosti - koju određena spremanja za ulogu zahtjevaju.

Tu dolazimo do onog ključnog dijela kojeg glumac mora da napravi: Prihvatiti ili proslijediti lik koji igra.

U narednim redovima donosimo vam slučajeve u kojima su prvi glumački izbori režisera odbili uloge, ali ono što je publika dobila sa zamjenama su vrhuski filmovi sa impresivnom glumom glavnih protagonista.

Will Smith/Matrix
Braća Wachikowski su kao svoj prvi izbor uzeli Will Smitha. Film koji je izašao 1999. postao je jedan od sinonima naučne fantastike, a nakon 16 godina, jako je teško zamisliti Will Smitha kao ”Izabranog” Nea kojeg je fantastično odigrao Keanu Reeves. Interesantno je dodati i činjenicu da je sam Will Smith izjavio da je apsolutno siguran da bi ”uprskao” Nea.

Edward Norton, Leonardo Di Caprio, Johnny Depp, Brad Pitt, Ewan McGregor/American Psycho
Christian Bale može samo zahvaliti navedenim imenima na ”ne hvala” za ulogu Patricka Batemana, jer mu je ovaj film možda i definisao karijeru, i tip glumca koji je danas. American Psycho bio je kamen spoticanja velikanima, a Bale može najviše zahvaliti Ewanu McGregoru koji je lično lobirao da se njemu dodijeli uloga. Lions Gate nije napravio grešku, a režiserki Mary Harron je ovo posljednje ostvarenje po kojem je pamtimo.

Denzel Washington/Se7en
”Tematika filma mi je previše mračna”, kazao je Washington nakon što je ulogu detektiva Millsa odbio. David Fincher, kralj napetih trilera je nakon tih riječi napravio najbolji mogući izbor. Brad Pitt je maestralnu glumu pokazivao sredinom devedesetih godina prošlog vijeka, a nakon ”Intervjua s vampirom”, ”Legende o jeseni” na redu je bio ”Se7en” koji ga je zakovao u sami glumački vrh Hoolywooda.

Mark Wahlberg/Brokeback Mountain
Originalni par ovog filma trebali su biti Mark Whalberg i Joaquin Phoenix. Gej kauboji u sred konzervativnog Wyominga tematika su Oskarom nagrađenog remek djela. ”Nakon 15 stranica scenarija bio sam prestravljen”, riječi su koje je popularni Marky Mark izgovorio Ang Leeju, režiseru filma. Ostatak vjerovatno i znate. Heath Leadger i Jake Gyllenhal su na koncu prihvatili uloge, a finalni rezultat je jedna posve neobična i fantastično izrežirana ljubavna drama.

Hugh Jackman/James Bond
Sada dolazimo do dvojakog momenta što se izbora glumaca tiče, obzirom Okorjeli fanovi franšize James Bond ne dijele ljubav sa Daniel Craigom, koji je u ulozi agenta 007 zamijenio Pierce Brosnana. Jackman nije prihvatio ulogu da mu u budućnosti ne bi limitirala prilike. U svakom slučaju, interesantno bi bilo vidjeti ”Wolverinea” kao najpoznatijeg uposlenika Britanske tajne službe.

Mel Gibson/Gladiator
Brave Heart je vjerovatno bio zvijezda vodilja Ridley Scottu kada je pravio listu glumaca koji bi mogli biti Maximus Decimus Meridius. Početkom 21. stoljeća Gibson je bio jedan od najplaćenijih glumaca. No njegova odluka bila je da je prestar za filmove koji podrazumjevaju ”mahanje mačevima”. Mnogima se Russel Crowe nije čino kao dobar potez, ali svojim performansom je začepio usta kritičarima odradivši ulogu koja će vječno ostati pri vrhu filmova iz domene epskih spektakla.

John Travolta/Forrest Gump
Iz ove perspektive poprilično je teško zamisliti ”plesača” John Travoltu kao vodećeg glumca u ovom nezaboravnom naslovu. Travolta je priznao da je odbijanje trkača-pingpong šampiona-ratnog heroja najveća greška u karijeri. Vjerujemo da mu niko nije mnogo zamjerio zbog toga. Tom Hanks je odradio posao, ostalo je historija.

Michelle Pfeiffer/Silence of the Lambs
Među najuspješnijim filmovima devedesetih godina sigurno se nalazi mini franšiza sa Antony Hopkinsom kao Hannibal Lectorom. Film koji nema žanra, odnosno teško ga je smjestiti i u jedan zbog obima dijaloga, radnje kao i same atmosfere, trebao je imati veliki Michelle Pfeiffer u glavnoj postavi. Ipak, upravo zbog navedenih riječi, Pffeiferova je odbila ulogu a ”Good evening Clarice” je izogovreno ka Jodie Foster.

Jack Nicholson/The Godfather
Ovaj slučaj je preteško za opisati. ”Kuma” mnogi smatraju jednim od najboljih filmova ikad snimljenih. Nicholson je trebao stajati na mjestu Al Pacina, no na svu sreću to se nije desilo.

Naravno, sličnih slučajeva odbijanja velikih uloga bilo je još,  Sean Connery je trebao originalno biti Gandalf, Tom Cruise je načelno bio planiran za ”Boogie Nights”, kao i za ”Footloose” i još mnogo sličnih primjera.

Jedno je sigurno, nekad treba i odustati – u ime umjetnosti. Zbog toga danas imamo filmove zbog kojih se ovaj vid umjetnost i voli.