Dvije nove pjesme grupe Coldplay kao najava za album "Everyday Life"

Showbiz 25. okt 201914:45 > 14:51
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Carlo Allegri

Grupa Coldplay objavila je dvije nove pjesme, najavljujući album "Everyday Life" za 22. novembar. Bend je poslao poruku: "Živi smo!".

Coldplay je u dosadašnjoj karijeri osvojio devet “Brit” muzičkih nagrada, šest “MTV Video Music Awards”, sedam nagrada Evropskog MTV-a i sedam “Grammy” nagrada. Bend je prodao preko 100 miliona albuma širom svijeta, što ga svrstava na listu muzičara sa najviše prodatih izdanja.

Zastupljeni su na listi najboljih bendova u dvijehiljaditim magazina Roling Stone. Bend je učestvovao u mnogim društveno-političkim akcijama poput Oxfam's Make Trade Fair i Amnesty International, a bili su i dio svih većih dobrotvornih projekata poput: Band Aid 20, Live 8, Global Citizen Festival, Sound Relief, Hope For Haiti Now: A Global Benefit For Earthquake Relief. Grupa Coldplay važi za odličan koncertni sastav što je zabilježeno na izdanju “Live in Buenos Aires” (2018).

Nastao 1996, londonski sastav Coldplay je na početku bio naklonjeniji alternativnom rok zvuku i pripadao je grupi bendova nastalim poslije brit pop talasa. Već je tada bilo očigledno da frontmen, tekstopisac, aranžer, pjevač i pijanista Kris Martin posjeduje talenat koji prevazilazi okvire žanra. Nakon 22 godine karijere i sedam studijskih izdanja, Kris je stvorio prepoznatljiv zvuk grupe Coldplay učinivši bend svjetski priznatim.

Nakon tri godine izdavačke pauze, bend je objavio dvije nove pjesme. “Orphans” posjeduje prepoznatljiv stadionski huk koji se postiže horskim pjevanjem, dok ga muzički možemo okarakterisati kao posvetu djelima Paula Simona. Pesma “Arabesque” bliska je zvuku bendova nastalih na prelazu između glam roka i panka. Svojom virtuoznom solo dionicom obogatio je saksofonista i čuveni afrički muzičar Femi Kuti.

Budući album nazvan je “Everyday Life” i inspirisan je svakodnevicom onakvom kakvom je doživljavaju članovi benda pokušavajući sebe da stave u ulogu jedinog posmatrača. “Everyday Life” čine celine nazvane “Sunrise” i “Sunset” i naći će se u prodaji širom svijeta 22. novembra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad