Taylor Swift ne smije da izvodi stare pjesme koje je sama napisala

Showbiz 16. nov 201909:59 > 10:06
Izvor: REUTERS/Mario Anzuoni/File Photo

Pojavljivanje pop zvijezde Taylor Swift (29) na dodjeli Američkih muzičkih nagrada (AMA) pod znakom je pitanja zbog spora pjevačice i izdavača oko autorskih prava nad njenim ranim radovima, koje je sama napisala.

Taylor Swift bi krajem godine trebalo da bude uručena nagrada Umjetnik decenije, a ona je planirala da na dodjeli AMA izvede kompilaciju svojih hitova. Međutim, u tome je sprečavaju izdavači, koji su joj zabranili ne samo da na televiziji izvodi svoje stare pjesme, već i da koristi snimke sa koncerata I muziku za dokumentarac koji je Netflix htio da snimi o njoj.

“Poruka koja mi je poslata je vrlo jasna. Budi dobra djevojka I ćuti, ili ćeš biti kažnjena”, rekla je pjevačica povodom ove situacije.

Sve je počelo tako što je pjevačica u junu otkrila da je Scott Borchetta prodao Scooteru Braunu prava na muziku sa početka njene karijere, ističući da nju niko nije obavijestio o tome. Ona je tada optužila Brauna, menadžera Ariane Grande, Justina Biebera i Demi Lovato, za “učestalo i manipulativno zlostavljanje”. Swiftova je rekla i da on pokušava da “uništi njeno muzičko naslijeđe”.

On na to nije odgovorio, ali je dobio podršku od Lovato i Biebera, koji su rekli da Sviftova pokušava da privuče pažnju.

Pjevačica je potom u avgustu potvrdila da planira da ponovo snimi pjesme sa prvih šest albuma, kako bi imala autorska prava nad novim verzijama pjesama. Ona tvrdi da joj je Borchetta rekao da će joj korišćenje stare muzike biti dozvoljeno samo ukoliko “ne objavi nove verzije tih pjesama” i prestane da priča u javnosti o Braunu i njemu.

Od 85 miliona svojih pratilaca na Twiteru zatražila da joj pomognu da izvrši pritisak na Brauna i Borchettu i apeluju na ostale izvođače da joj pomognu, što su oni i učinili.

Pjevačica Selena Gomez je na Twiteru napiasla da je na djelu pohlepa, manipulacija i moć.

“Iz prve ruke mogu da vam kažem da su za Taylor najbitniji njena porodica, ljubav, fanovi i muzika. Gledati kako stalno razvlače tvog najboljeg prijatelja je najgore osjećanje. Taylor, bori se! Ona nikada neće prestati da se bori”, poručila je Gomez na Twiteru

Braun je ove godine kupio izdavačku kuću Big Machine Label Group iz Nashvilla, koju je osnovao Barchetta, a za koju je Taylor Swift potpisala ugovor kada je imala 15 godina. Ona je prošlog novembra napustila svog starog izdavača i potpisala ugovor sa Universal Music Group (UMG), za koji je snimila svoj posljednji album Lover.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad