Scena: Brod Josipa Broza Tita postaje muzej

Showbiz 06. dec 201909:40 > 13:02
Podijeli:
Izvor: N1

Brod "Galeb" se obnavlja u brod muzej u sklopu projekta Evropska prijestolnica kulture.

Uz pomoć tri tegljača i zvuke sirena legendarni Galeb je otegljen iz riječke luke u brodogradilište Dalmont u Kraljevici gdje će se obnoviti i preurediti u brod muzej. Nekadašnji školski brod i ploveća rezidencija Josipa Broza Tita tako konačno počinje fazu preuređenja. U riječkoj je luci bio smješten posljednjih šest i po godina. Kao najpovoljnija ponuda u postupku javne nabave za obnovu i prenamjenu broda Galeb u muzej odabrana je firma Dalmont od ukupno 58,5 miliona kuna. Galeb je zaštićeno državno kulturno dobro, a kao brodu muzej dodjelit će mu se i prateći komercijalni sadržaji. Prenamjenjuje se u sklopu projekta Evropske prijestolnice kulture.

Glavni grad Bosne i Hercegovine polako oblači praznično ruho. Nakon što je otvoren Holiday Market u parku Hastahana, sve Sarajlije ali i brojne turiste u centru grada očekuju brojni sadržaji na Jana Ice Gardenu. Jana Ice Garden na Trgu Oslobođenja Alija Izetbegović i dio ulice Ferhadija donosi ledenu magiju novogodišnjih praznika. Klizalište, sankalište, zip line. Osim toga tu su i besplatne edukativno-kreativne radionice, kao i biblioteka, škola baleta ali i inkluzivne radionice. Sve do 5. januara posjetioci imaju priliku u centru Sarajeva uživati u brojnim sadržajima.

Sutra će, 7. decembra u 20 sati, na sceni Kamernog teatra 55 premijerno biti izvedena predstava “Svjedok” Miodraga Mikija Trifunova, koji će na taj način obilježiti 50 godina svog teatarskog rada. Predstava je autorski projekat Mikija Trifunova. U predstava “Svjedok” Trifunov recituje stihove jedih od zadnjih pjesama koje je napisao Miroslav Mika Antića. Osim toga tu su i stihovi Borhesa, Tina Ujevića i drugih. Kako je kazao Trifunov on tom poezijom svjedoči o životu, sebi ali i nama, publici. Premijera i proslava 50 godina rada je sutra u 20 sati u Kamernom teatru 55.

Sinoć je u sarajevskoj Vijećnici počeo osmi međunarodni simpozijum o sportu SIMPOSAR, na kojem će, kao i svake godine, učestvovati velikani iz svijeta sporta. Ove godine, organizovano je i prvo izdanje međunarodnog festivala sportskog filma na kojem će biti prikazano 23 filma. Kada je u pitanju Festival sportskog filma, reditelj Dino Mustafić je kazao da mu je izuzetno drago što su se spojili umjetnost i sportski film.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad