Popularni turski glumac stigao u BiH

Showbiz 11. dec 201918:28 > 18:31
Podijeli:
Izvor: Anadolija (AA)

Popularni turski glumac Gurkan Uygun, gledaocima u BiH i regiji poznatiji po ulozi "Mematija" iz serije "Dolina vukova" (Kurtlar vadisi), koji se nalazi u Sarajevu kao specijalni gost devete "Sedmice turskog filma", izjavio je da je za glumca vrlo važno da poznaje različite kulture i tradicije.

“Ovdje se nalazimo kako bi predstavili i našu vlastitu kulturu”, kazao je popularni glumac u obraćanju na konferenciji za medije održanoj u ambasadi Republike Turske u Sarajevu, podsjetivši da je i Bosna i Hercegovina poznata po svojoj multikulturalnosti, odnosno po suživotu triju kultura.

Istakao je da je cilj filma da putem fikcije publici prenese određene događaje i iskustva.

“Bol je svugdje ista. Ideje mogu biti različite, ali bol je jedna. Upravo o tome govori i film Ljeto u Ankari – oproštajno pismo u kojem igram glavnu ulogu”, kazao je Uygun.

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc je istakao da “Sedmica turskog filma” u nekom smislu predstavlja zajednički jezik i zajedničku kulturu.

“Bosna i Hercegovina je poznata kao multikulturalna zemlja. Turske serije se mnogo gledaju u Bosni i Hercegovini ali i na cijelom Balkanu”, kazao je Koc.

Direktor Instituta “Yunus Emre” u Sarajevu Mehmet Akif Yaman je izjavio da tokom pet dana “Sedmice turskog filma” očekuje veliku posjećenost.

Glumac i menadžer Erdem Erguney je kazao da ovakve aktivnosti mogu dodatno zbližiti Tursku i Bosnu i Hercegovinu i njihove narode.

Devetu “Sedmicu turskog filma” organizira Institut “Yunus Emre” uz podršku direkcije za kinematografiju Ministarstva kulture i turizma Republike Turske.

Ovogodišnja “Sedmica turskog filma” počet će večeras projekcijom filma “Ljeto u Ankari – oproštajno pismo”, autora Kemala Uzuna, u kojem Uygun tumači glavnu ulogu. Planirano je da večeras prisustvuje i projekciji u sarajevskom kinu “Meeting Point” u 20 sati.

Širom BiH, pored filma koji će otvoriti manifestaciju, biće prikazani i filmovi “Mađioničar”, “Djedovi ljudi”, “Ne pričaj mi priče”, “Ayla”, “Družba malih spasitelja” i “Raja iz ulice”. Osim u Sarajevu, turski filmovi biće prikazani u Bijeljini, Brčkom, Cazinu, Čapljini, Fojnici, Glamoču, Jablanici, Jajcu, Kalesiji, Kiseljaku, Konjicu, Mostaru, Prozoru, Srebrenici, Srebreniku, Stocu, Tešnju, Travniku, Varešu, Visokom, Zavidovićima i Zenici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad