Bono otkrio zašto uvijek nosi naočale

Showbiz 17. okt. 201414:09 > 14:16
Podijeli:
Izvor: Reuters

Frontmen irske rock grupe U2, Bono, izjavio je da stalno nosi naočale za sunce, ne radi pomodarstva, već zato što 20 godina boluje od glaukoma, prenosi danas britanska televizijska mreža BBC1.

“Oči oboljele od glaukoma, koji pritiska vlakna očnog živca i mrežnjače što može dovesti do gubitka vida, veoma su osjetljive na svjetlost”, rekao je 54-godišnji Bono i dodao da naočale za sunce nosi i u zatvorenim prostorijama.  

“Imam dobru terapiju i sve je u redu”, rekao je Bono u televizijskoj emisiji na BBC-u povodom promocije novog albuma benda “Songs of Innocence”, objavljenog 10. oktobra na internetu.  

U2, koji je nastao krajem 1970-ih godina, do sada je prodao više od 120 miliona studijskih albuma i više od 50 miliona kompilacija i snimaka živih nastupa. Grupa je osvojila 22 muzičke nagrade Grammy, najviše posle američkog muzičara Stevieja Wondera.

Grupu čine pjevač Bono (Paul Hewson), gitarista The Edge, basista Adam Clayton i bubnjar Larry Mullen.

Bend je politički aktivan, posebno u oblasti ljudskih prava. Članovi grupe su aktivisti projekta protiv siromaštva “Make Poverty History”, a Bono je član organizacije DATA, koja se bavi otpisivanjem dugova i sidom u Africi.  

Bono je humanitarno aktivan u svom rodnom Dablinu, gdje novčano pomaže pacijente koji se dugo oporavljaju od operacije aneurizme, pucanja krvnog suda u glavi.