Scena: Januar u znaku predstava u Sarajevu i Mostaru

Showbiz 21. jan 202011:34 > 19:52
Podijeli:
Izvor: N1

Publika Sarajevskog ratnog teatra u toku sedmice će imati priliku pogledati tri predstave. Večeras u 20 sati „Majka ili sve lutke idu u raj“ u režiji Dubravke Zrnčić Kulenović. U srijedu „Svu moju ljubav“ u režiji Zijaha A. Sokolovića, te 24. i 25. januara u 20 sati „Nigdje nikog nemam“ u režiji Albana Ukaja.

Večeras će u 19 sati i 30 minuta na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo biti izvedena drama Harisa Pašovića “Otkrivanje žene”. Dok će publika 25. januara u istom terminu imati priliku pogledati predstavu “Snijeg” u režiji Dine Mustafića, po motivima istoimenog romana Nobelovca Orhana Pamuka.

Mnoštvo događaja i u gradu na Neretvi, jer Narodno pozorište Mostar i ovu sedmicu obilježava 70. pozorišnu sezonu, te će tako u subotu, 25. januara u Studiju 64 u 20 sati biti odigrana predstava “Neće biti smak svijeta” autora i reditelja Adnana Lugonića. Ulaz je besplatan.

Izložba “MESS through the lens” autora Nikole Blagojevića otvorena je sinoć u Galeriji Zvono. Autor je posljednjih šest godina angažovan kao jedan od dva oficijelna fotografa Internacionalnog teatarskog festivala MESS, a na izložbi je prikazan presjek šestogodišnjeg rada. Blagojević je kazao da za dobru fotografiju trebaju profesionalni glumci, pokret i rasvjeta. Na izložbi, koja će biti postavljena do 10. februara u Galeriji Zvono, predstavljeno je 27 fotografija sa isto toliko predstava.

Retrospektivna izložba “Čistač” umjetnice Marine Abramović, nakon šest mjeseci zatvorena je performansom u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Izložbu Čistač izabrao je New York Times za jednu od 28 izložbi koje se moraju pogledati tokom 2019. godine, a Muzej savremene umetnosti zabilježio je rekordnu posjećenost gdje je preko 70.000 ljudi došlo da vidi rad konceptualne umjetnice Marine Abramović.

Nije ni dobila titulu Evropske prijestolnice kulture, a Rijeka je već izazvala brojne kontroverze. Podsjetimo, dio projekta bit će i postavljanje velike zvijezde petokrake na vrh nebodera, kao i obnova Titovog galeba. No, najbolje tek dolazi. 1. februara Rijeka i službeno dobija titulu Evropske prijestolnice kulture, kao prvi hrvatski grad. Dalibor Matanić režirao je glavnu tačku večeri, Operu Industriale u riječkoj luci, na više gatova, od neslušljive buke do milozvučnih arija.

NIN-ovu nagradu za najbolji roman godine dobio je Saša Ilić za knjigu “Pas i kontrabas”. U obrazloženju nagrade žiri je naveo da je ova knjiga povratak velikoj naraciji i da se hrabro suočava sa svim nacionalnim i socijalnim traumama koje oblikuju naše društvo. Ovogodišnji izbor za roman godine pratio je i bojkot pisaca i stvaralaca koji su se javnosti obratili i otvorenim pismom. Dva romana oko kojih su se podijelili glasovi žirija, “Pas i kontrabas” i “Po šumama i gorama”, željela su samo put do publike, ali se jednom desila i nagrada.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad