Iranski film "Nema zla" pobjednik Berlinalea

Showbiz 29. feb 202021:58 > 22:00
Podijeli:
Izvor: Reuters

Pobjednik ovogodišnjeg jubilarnog 70. Berlinalea i dobitnik Zlatnog medvjeda za najbolji film je iranski film "Nema zla" redatelja Muhameda Rasulofa.

Film “Nema zla” kroz četiri priče tematizira pitanje smrtne kazne u Iranu. Redatelju nije bilo dopušten dolazak na Berlinale tako da je Zlatnog medvjeda predsjednik žirija, britanski glumac Jeremy Irons,  kipić Zlatnog medvjeda uručio kćerki redatelja Rasulofa.

Ovo je treći iranski film koji osvaja Zlatnog medvjeda od 2011.

Srebrnog medvjeda za najbolju režiju dobio je koreanski Hong Sangsoo za film “Žena koja je trčala”, a Srebrnog medvjeda, specijalnu nagradu žirija američka redateljica Eliza Hittman za film “Never Rarely Sometimes Allways” (Nikada rijetko ponekad uvijek).

Srebrnog medvjeda za žensku ulogu osvojila je njemačka glumica Paula Beer za glavnu ulogu u filmu “Undine”, a u kategoriji za mušku ulogu talijanski glumac Elio Germano za glavnu ulogu u filmu “Volevo nascondermi” (Želio sam se sakriti).

Srebrnog medvjeda za najbolji scenarij dodijeljena je talijanskoj braći Fabiu i Damianu D´Innocenzu za film „Bad Tales“ (Ružne priče).

Srebrnog medvjeda za izvanredno umjetničko dostignuće dobio je njemački kamerman Juergen Juerges za film “DAU.Nataša” ruskih redatelja Jekatarine Oertel i Ilje Kršanovskog.

Prije toga je nagradu publike za program Panorama dobio film “Otac” srbijanskog redatelja Srđana Golubovića, koji je koproducirala  hrvatska producentska kuća “Propeler” iz Zagreba.

U programu Panorama ove je godine prikazana još jedna hrvatska koprodukcija, film švicarsko-hrvatske redateljice Andreje Štake.

Ovogodišnji, 70. Berlinale, održan je pod novim vodstvom, Carlom Chatrianom i Mariette Riesenbeck koji su preuzeli Berlinale nakon što ga je 18 godina vodio Dieter Kosslick.

Berlinale završava u nedjelju, danom rezerviranom za široku publiku.

Uz festivale u Veneciji i Cannesu,  festival u Berlin spada među najvažnija natjecanja filmskih ostvarenja u svijetu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad