Scena: Prva tamburaška opera uskoro u Sarajevu

Showbiz 02. mar 202009:57 > 09:59
Podijeli:
Izvor: N1

Krajem decembra 2019. godine u Sloveniji je premijerno izvedena prva tamburaška opera na svijetu "Ambrož i Katarina" kompozitora i dirigenta Gregora Zagorca. U ovoj operi učestvuje ansambl od preko 100 članova.

Od 10. maja kreće međunarodna turneja, kada će se ova tamburaška opera predstaviti publici u Novom Sadu, krajem avgusta i u Skoplju, a u toku su pregovori za koncert u Sarajevu. O prvoj tamburaškoj operi za N1 je govorio kompozitor i dirigent Gregor Zagorc.

Nakon skoro godinu dana od premijere predstave Kamernog teatra 55 “Sjećaš li se Doli Bel” rađena po tekstu književnika Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića, do sada je imala bogat festivalski život, koji se nastavlja i u ovoj godini. Ansambl Kamernog teatra 4. marta putuje u Podgoricu, nakon toga, 6. i 7. marta i beogradska publika će imati priliku pogledati predstavu, potom slijedi festival “Malih scena” u Rijeci. Na festivalima širom regije, Doli Bel je do sada osvojila 40 nagrada.

Reditelj Kokan Mladenović je nakon nekoliko mjeseci ponovo pogledao predstavu, te je kazao kako ga nije napustila radost stvaranja jedne velike intimne zajednice sa glumcima Kamernog teatra, te kako sve te nagrade itekako znače.

Svoju novu kolekciju za proljeće/ljeto 2020. godine, predstavila je dizajnerica Belma Tvico Stambol. Kolekcija je inspirisana visokom modom, a modeli su prozračni, lepršavi i vrlo elegantni.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad