Zemlje regiona, pored BiH, koje neće imati predstavnika na Evroviziji

Showbiz 03. mar 202008:02 > 08:10
Podijeli:
Izvor: AFP

Srbija je u nedjelju uveče dobila ovogodišnjeg predstavnika ne Evroviziji, koja će se održati u periodu od 12. do 16. maja u Roterdamu, gdje će tu zemlju predstavljati grupa "Hurricane".

Osim Srbije, i neke od zemalja regiona izabrale su svog predstavnika na najvećem muzičkom takmičenju u Evropi. Ipak, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Mađarska su zemlje iz regiona koje ove godine neće učestvovati na Evroviziji.

Radio-televizija Crne Gore saopštila je da nisu uspjeli da ispune rokove koje su im dali iz Evropske radiodifuzne unije (EBU).

Crnogorce je prošle godine predstavljala grupa D Mol s pjesmom “Heaven”.

Bosna i Hercegovina već tri godine unazad ne učestvuje na Evroviziji, pa će to biti slučaj i ove godine. Razlog je taj što se i dalje nalazi pod sankcijama Evropske radiodifuzne unije zbog neplaćenog duga. BiH je inače učestvovala na Evroviziji ukupno 19 puta, a posljednji koji su nas predstavljali bili su Dalal & Deen s Anom Runcer i pjesmom “Ljubav je”.

Mađarska je odluku o povlačenju donijela kako bi se u narednoj godini podstaklo njegovanje talentovanih mađarskih muzičara i produkcije zasnovane na vrijednostima umjesto učestvovanja na Evroviziji, prenijela je agencija MTI.

Mada su pojedini mediji pisali o tome da je njihova odluka donijeta jer ova manifestacija ima veze sa LGBT zajednicom, MTVA se oglasila saopštenjem:

“Mi želimo da jasno stavimo do znanja da ne razmatramo seksualnu orijentaciju bilo koga ko učestvuje na nekom događaju ili manifestaciji.”

Preostale zemlje regiona – Hrvatska, Slovenija i Rumunija izabrale su svoje predstavnike.

Hrvatsku će predstavljati Damir Kedžo sa pjesmom “Divlji vjetre”, Ana Soklič će uime Slovenije otpjevati kompoziciju “Voda”, a rumunski kandidat je pjevačica Roxen, koja će nastupiti numerom “Alcohol You”.

Sjeverna Makedonija još uvijek nije izabrala svog predstavnika. Budući da će ga izabrati interno, još uvijek nije poznat datum objavljivanja evrovizijske numere, piše nova.rs.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad