Nakon pet godina pauze Sikter izbacuje novi album

Showbiz 20. okt. 201412:58 > 13:03
Podijeli:
Izvor: Screenshot YouTube

Nakon petogodišnje diskografske pauze, uskoro će biti objavljen novi album bosanskohercegovačkog benda Sikter pod nazivom Demode.

Na novom albumu će se naći pjesme koje su snimane u studiju Mezzar, u kojem članovi Siktera Enes Zlatar, Igor Čamo, Dragan Rokvić, Esad Bratović, Nedim Zlatar, Leonardo Šarić i Dejan Kajević i dalje rade na novom materijalu.

“Nove pjesme se snimaju posljednje četiri godine” kaže Enes Zlatar Bure i dodaje da će na albumu biti između 11 i 24 pjesme. “Tačno ćemo znati kada materijal bude u potpunosti završen. Album je ‘Demode’ jer su sve pjesme odsvirane na ‘živim’ instrumentima, uz minimum sintetiziranih zvukova i programiranja.”

U proteklih 14 godina Sikter je objavio četiri albuma: Now, Always, Never (2000), Queen of the Disco (2002), My Music (2005) i Ego Trip (2009). “Na novom CD-u imat ćemo drage goste poput Duce Vranića, Dade Džihana, Nećka i Hame iz Konvoja, Igora Pavlice, Sare Tahirović, Lejle Ćatović, Jelene Milušić i drugih. Zato se ovaj projekat i zove ‘Sikter And Friends’”, napominje Zlatar najavljujući prvi od nekoliko singlova sa novog albuma koji nas očekuju u predstojećem periodu.

 Najavni singl albuma Demode nosi naslov Morning Is Here. Spot za ovu pjesmu čine inserti iz dokumentarnog filma “F43.1”, koji govori o značajnom društvenom problemu u našoj zemlji o kojem se nedovoljno govori – oboljelima od PTSP-a kojih prema procjenama stručnjaka ima ne manje od 400.000.

“Preko dokumentarnih inserata Renato Foder, autor spota, je crtao i tako napravio interesantan animirani film”, objašnjava Bure. U pjesmi Morning Is Here koju je napisao Enes Zlatar, gostuju Dado Džihan na Fender Rhodesu i Igor Pavlica na trubi.

Novi Sikterov album bit će objavljen kao online izdanje izdavačke kuće Gramofon.