Nova verzija pjesme 'Paranoia' benda GNU: Muzička snaga da se prebrodi kriza

Showbiz 03. apr 202013:37 > 13:38
Izvor: N1

Sarajevski bend GNU objavio je i drugu pjesmu sa albuma 'State of Misery'.

Pjesma ‘Paranoia’ je jedna poznatijih numera ovog benda koji je bio aktivan od 1994. do 1996. godine.

“Ova verzija pjesme koju smo sad objavili je potpuno nanovo snimljena pjesma sa mnogim novim aranžmanima. Najočitija je sigurno promjena na refrenu i dodatak teksta. Oduvijek smo imali osjećaj da tu nešto fali i tek sad, nakon svih ovih godina, objavljujemo pjesmu u verziji sa kojom smo zadovoljni”, poručili su.

I ova, kao i pjesma koju su ranije objavili, ‘State of Misery’, je nastala u sred rata i na neki način prerađuje njihova ratna iskustva i osjećaje kroz koje su prolazili na dnevnoj bazi.

“Danas je, obzirom na globalnu pandemiju COVID-19 virusa, situacija je u mnogo čemu slična, pa tako i sad, kao nekad 1995.godine, ove pjesme nama daju snagu i volju da i ovu situaciju prebrodimo”, kazali su iz benda GNU.

Podsjećamo, Nermin Lipa (vokal, gitara), Mirza Ćorić (gitara) i Adnan Duraković (bubnjevi) oformili su GNU 1994. godine.

VEZANE VIJESTI

Nakon mnoštva koncerata pod opsadom, uključujući i nastup na legendarnom ‘Rock Under The Siege’ festivalu u sarajevskoj Slogi 14. januara 1995. godine, bend je snimio album po imenu ‘State Of Misery’, koji, nažalost, nikad zvanično nije objavljen.

Neposredno nakon rata, bend se i raspao.

Originalna postava je 2019. godine odlučila oživjeti bend, a ‘osvježili’ su ga i novim članom, Džemalom Bijedićem na bas gitari. Bend Gnu je ponovo tu – nakon 24 godine pauze.

Bend će u skorijoj budućnosti, kako je najavljeno, snimiti kompletan album iz devedesetih godina, a radi i na novom materijalu. U planu su svirke – ali sve nakon što se okonča vanredno stanje.

Bend je pozvao sve građane da ostanu kući, da ostanu zdravi i da uživaju u muzici.

Poslušajte pjesmu ‘Paranoia’.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad