SCENA: #ostanikodkuće i iz udobnosti doma gledaj predstave, filmove, koncerte…

Showbiz 07. apr 202014:38 > 20:23
Podijeli:
Izvor: N1

Sredinom marta zbog pandemije korona virusa, sve kulturne institucije u BiH morale su zatvoriti svoja vrata. No, čini se kako kultura živi više nego prije korone. Brojni sadržaji danas su dostupni svima. A šta to sve možete gledati, donosimo vam u današnjem izdanju Scene.

Kako biste skrenuli misli dok ste u svojim domovima, kulturne institucije, posebno teatarske kuće, publici nude bogate sadržaje. #ostanikodkuće i iz udobnosti svog doma pogledajte predstave, filmove, uživajte u muzičkim koncertima ali i virtuelno posjetite muzeje, i to sve uz samo jedan klik.

250. rođendan Beethovena

Brojne kulturne institucije su svima omogućile online gledanje svog sadržaja. Jedna od teatarskih kuća, koja svoje predstave emituje na YouTube kanalu je i Pozorište mladih Sarajevo.

“U ovoj sedmici, u petak u 20 sati naša publika će imati priliku na našem Youtube kanalu da vidi predstavu “Ime” u režiji Admira Glamočaka, a u nedjelju u 11 sati ide predstava “Čarobnjak iz Oza” u režiji Adisa Bakrača”, kazao je v.d.direktor Pozorišta mladih Sarajevo Ismir Fazlić.

Tokom pandemije svoja vrata morali su zatvoriti muzeji i galerije. No, Historijski muzej BiH posjetiocima je u ovom periodu omogućio virtuelnu posjetu. Izložbe, predmeti i priče dostupne su svim građanima na njihovoj Facebook stranici. Počeli su sa izložbom “Zagrljaji” Safeta Zeca. A ovu sedmicu započeli su sa izložbom likovnih radova 26 umjetnica i umjetnika iz BiH koji su se odlučili da odgovore na pitanje “Šta je Valter?”.

“Od ove sedmice je muzejskoj publici dostupna izložba ” Was ist Walter?”. Riječ je o izložbi koju smo planirali svakako planirali predstaviti povodom 6. aprila Dana grada Sarajeva, međutim ova situacija je promjenila tempo rada i sam format izložbe, tako da će ova izložba umjesto u fizičkom prostoru, umjesto u bašti, biti predstavljena virtuelno tj.online”, kazala je kustosica Histrijskog muzeja Elma Hodžić.

Udruženje likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti i dizajnera BiH upriličio je online izložbu “Nevini sveci”, fotografa Milomira Kovačevića Strašnog.

Narodno pozorište Sarajevo pored brojnih predstava koje emituju na YouTube kanalu, ostvarili su i internacionalnu saradnju sa Simfonijskom operom iz Beča. Ovim projektom se obilježava 250. rođendan Beethovena.

Izazov za publiku #GettyMuseumChallenge

Bogat sadržaj nudi i Filmski centar Srbije, koji je na svom YouTube kanalu prethodnih dana objavio sedam novih filmova za besplatno gledanje.

“Lav s onoga svijeta” – Marka Cvejića, “Kosmonaut lutalica” i “Kako je nastao Ljiljan” – Marije Milanović Lazarevski, “Izlaz u slučaju opasnosti” – Vladimira Tagića, “Smrt majke Jugovića” – Mihaila Dragaša, “Viljuška puna ljubavi” – Milice Jovčić i Aleksandre Milenković, i “Gagarin i Ja” – Mihajla Jeftića, nalaze se na YoTube kanalu Filmskog centra Srbije.

Narodni muzej u Beogradu otvorio je svoja vrata, ali virtuelna, što omogućava da građani obiđu muzej bez izlaska iz kuće, samo uz pomoć interneta. Na stranici muzeja mogu se naći razni sadržaji, poput virtuelnog obilaska stalnih ili tematskih postavki.

Izložba „Jan Fabr. Praznik malih prijatelja“, jedinstvena prilika za upoznavanje sa ranim umetničkim istraživanjama ovog umjetnika – prekinuta je zbog vanrednog stanja. Želeći da publici omogući obilazak izložbe, Narodni muzej u Beogradu pripremio je video vođenje, koje je za jedan dan imalo 4.000 pregleda.

Muzej Getty u Los Angelesu pozvao je publiku da odaberu svoju omiljenu sliku i naprave fotografiju po uzoru na nju, od predmeta koje imaju u svojoj kući. Muzej je na ovaj način “izazvao” publiku da podstaknu maštu, a fotografije se objavljuju pod #GettyMuseumChallenge.

A svoje vrijeme u kućnoj izolaciji na veoma kreativan način iskoristili su bosanskohercegovačka interpretatorka sevdaha Amira Medunjanin i gitarista Emir Jugo, član grupe Letu Štuke, te publiku počastili sa obradom Stingovog hita”Fragile”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad