Scena: Slobodni umjetnici bez honorara

Showbiz 09. apr 202013:41 > 13:54
Podijeli:
Izvor: N1

Situacija u kulturi u Bosni i Hercegovini i prije pandemije korona virusa nije bila na zadovoljavajućem nivou. Tome svjedoče minimalna ulaganja, ali i gašenje brojnih festivala. Iako građani tokom pandemije imaju pristup kvalitetnim kulturnim sadržajima preko YouTube kanala, brojni nezavisni umjetnici ostali su preko noći bez osnovnih primanja. A čini se da će tako, u doba korone, i ostati.

Kulturna scena u BiH čini se da živi više nego prije korona virusa, ali preko interneta. Mnogi kulturni radnici, freelanceri, ostali su bez honorara. Jedan od njih je i glumac Aldin Tucić koji u Pozorištu mladih igra u 4 predstave, a osim toga igra i u predstavi “Ja Bosanac” sa kojom je trebao ići na regionalnu turneju.

Nije to više u pitanju hoću li igrati ili ne, glumačka želja ili volja, to svi mi glumci imamo, iako nekad kažemo danas nam se ne glumi, čim staneš na daske promijeni se priča, nego je to pitanje preživljavanja. Kako danas? Kako sutra? Šta će mi dijete jesti? Šta ću sa kirijom? Šta ću sa režijama? Jer većina nas freelancera smo pod kirijom“, kazao je glumac Aldin Tucić.

U vezi s tim, reagovala su Udruženja glumaca i glumica, reditelja i rediteljica BiH kao i direktori svih sarajevskih teatara, uputivši pismo ministru kulture i sporta da se razmotri odobravanje isplata predviđenih repertoarskih izvedbi.

Uvidjevši kako su vrlo brzo reagirali i u susjedstvu i sa istočne i zapadne strane, direktori pozorišta su se odlučili za jedno pismo nadležnom ministru u kojem molimo da nam se dozvoli plaćanje glumcima koji su trebali martovske i aprilske repertoarne predstave da izvedu. Do dana današnjeg u tom smislu nije stigao pisani odgovor na naš zahtjev. Ono što mene iznenađuje je šutnja nadležnog ministra kulture po tom pitanju, jer vidimo da su se svuda u regionu njegove kolege oglasile“, kazao je reditelj Dino Mustafić.

Izvor : N1

Kontaktirali smo ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenana Alikadića koji nam je u telefonskom razgovoru kazao kako ministarstvo nema osnove da isplati glumce jer, kako navodi, nisu ništa radili u ovom periodu. Pred kameru naše televizije nije htio.
Bez honorara ostala je i mlada bh. glumica Elma Juković, koja igra u predstavi Kokana Mladenovića “Sjećaš li se Doli Bel”, a koja ne priprada ni jednoj teatarskoj kući.

Ne smijemo da zaboravimo i država ne smije da zaboravi da su glumci tu bili i za vrijeme rata, kad je bilo najteže predstave su se održavale u Kamernom teatru. To je bio bijeg od realnosti, tako će biti i kad se ovo završi. Mislim da se treba obratiti pažnja na ljude koji nisu u stalnom radnom odnosu da se na neki način neka kompenzacija stvori“, kazala je Elma Juković.

Sigurno da ide jedno teško i neizvjesno vrijeme za kulturu, da će produkcijski nivo biti izrazito smanjen ove godine a vjerovatno i sljedeće godine i u tom smislu umjetnici moraju biti solidarni između sebe, a zatim organizovano i vrlo jasno nastupiti prema onima koji vode brigu o kulturnoj politici BiH“, kazao je Dino Mustafić.

Prema riječima reditelja Dine Mustafića, kultura je život jednog vremena koji mora nešto iza sebe ostaviti potomstvu, ali ujedno i svjedočanstvo o ovom vremenu koje je test naše solidarnosti, našeg zdravog razuma i brige jednih o drugima.

Brojne muzičke zvijezde iskoristili su vrijeme pandemije korona virusa na najkreativniji način. Mnogi od njih snimaju i objavljuju nove pjesme ali pružaju publici koncerte u kojima mogu uživati iz vlastitog doma. Hladno pivo, Van Gogh, Damir Urban… su samo neki od njih. A tu su i velikani glumišta koji recituju poezije.

Snažna, istinita, potresna, ali opet i pjesma koja daje nadu i tjera nas da svi zajedno izdržimo, jer – “Ovo će proći“! Ime je to nove pjesme Hladnog piva koja nas uči da nikad ništa ne uzimamo zdravo za gotovo. Noć prije snažnog zemljotresa koji je pogodio Zagreb, Mile Kekin je napisao pjesmu o koroni koja ga je tada, kako kaže, morila.

Krenuo sam pisati pjesmu koju sam htio čuti od svih tih stručnjaka koji pričaju o tome, a to je pitanje ‘Kad će ovo proći?’. Pozvao sam svoje prijatelje jer sam smatrao da će time i poruka koju pjesma nosi sa sobom imati dodatnu težinu i svi su se odazvali na prvu i hvala im na tome“, kazao je Mile Kekin, frontmen benda Hladno pivo.

Izvor : N1

Mile Kekin je vodeći vokal, a sa njim su još: Ivanka Mazurkijević, Remi iz benda Elemental, Amira Medunjanin, Saša Antić iz TBF, Rambo Amadeus, Gibonni, Edo Maajka, Dino Šaran i brojni drugi.

Damir Urban i njegov bend pozivaju na kreativnost kroz koju šalju poruku ljubavi i zajedništva. Tokom pandemije odlučili su publici dati mogućnost dok su u svojim domovima, sa njima stvore nešto novo, uz demo verziju pjesme “Pseća oluja”.

U ovom trenutku stižu snimci sa svih strana, iz cijele regije što mi je posebno drago, svakakve snimke. Snimke koje su nas duboko dirnule, jer su ljudi puno ljubavi dali u to, usadili i uložii puno vremena i truda, a ima i suludih stvari, ima jako puno stvari koje su inspirisane samom akcijom i pjesmom i na prvu nemaju puno veze s tim“, kazao je Damir Urban i dodao da je akcija već sada uspjela.

Izvor : N1

Nesvakidašnji koncert u trajanju od 12 sati na internetu održao je bend Van Gogh. Od večeri do zore, publika je imala priliku uživati u rock'n'roll koncertu.

Stariji zaljubljenici u rock'n'roll sjetit će se benda Gnu iz Sarajeva. Bend je bio aktivan od 1994. do 1996. godine, u najtežem periodu za građane Sarajeva. Nakon 24 godine pauze ponovo su tu.

“Muziku raditi u ovom periodu je vjerovatno lakše nego inače, jer nemate mnogo svakodnevnih distrakcija kao u normalnom vremenu, a i sama muzika je bijeg od stvarnosti i od ovoga svega što nas okružuje, pa je lijepo prekinuti monotoniju koju donosi ova zatvorenost u četiri zida“, kazao je Mirza Ćorić.

“Digni glavu ne daj se” Parni valjak je u karantenskim uslovima svojoj publici poslao snažnu poruku.

A kako bi svima brže vrijeme prošlo tokom pandemije korona virusa, glumac Rade Šerbedžija na svom Facebook profilu recituje pjesme.

Glumac Vojislav Voja Brajović tokom pandemije ne izlazi iz svog doma, kazao je kako su glumci disciplinovani. Njegovu recitaciju stihova pjesnika Tina Ujevića na Facebooku je objavila njegova kćerka Iskra Brajović.

Ja sam smatrao da te velikane pjesničke treba približiti našem narodu, našim građanima, i vidim da se to ljudima dopalo. Ne to što ja i kako ja govorim, nego kako je moćna, divna, plemenita ta poezija. Ukoliko mi se bude pružila prilika da govorim nešto iz glave a ne da čitam snimiću još ponešto“, kazao je glumac Vojislav Voja Brajović.

Izvor : N1

Glumice i glumci Narodnog pozorišta Sarajevo vrijeme u izolaciji provode, između ostalog, recitujući poezije.

O bendu Dubioza Kolektiv koji svakog ponedjeljka donosi 20-minutni koncert svojoj publici širom svijeta, piše i New York Times. Tu su i brojni drugi umjetnici koji na najkreativniji način provode vrijeme u izolaciji, a publika uživa u onome što oni donose u njihove domove.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad