Lewinsky krenula u borbu protiv "online omalovažavanja"

Showbiz 21. okt. 201414:31 > 15:02
Podijeli:
Izvor: EPA

Monica Lewinsky je prekinula deceniju šutnje u javnosti tako što je objavila početak kampanje protiv, kako je nazvala, "cyber uznemiravanja" i današnjeg trenda omalovažavanja na internetu.

Ovako je publika reagovala i gromoglasnim aplauzom pozdravila govor Monice Lewinsky, nakon njenog obraćanja i najave svoje kampanje.

Lewinsky, koja je postala poznata nakon afere s američkim predsjednikom Billom Clintonom 1998. godine, otkrila je plan “kulturne revolucije” protiv online uznemiravanja i zadiranja u intimni život ljudi. Tu bol ona je doživjela na svojoj koži.

“Bila sam prva žrtva online uznemiravanja”, rekla je Lewinsky pred mnogobrojnom publikom na Forbesovoj ceremoniji u Philadelphiji.

“Bila sam prva osoba kojoj je kompletno uništena svjetska reputacija putem interneta. Tada nije postojao Facebook, Twitter ili Instagram” rekla je Lewinsky i nastavila: “Ali postojale su glasine, tračevi, vijesti i web stranice koje su se bavile zabavom. Postojali su komentari i emailovi koji su se mogli proslijeđivati drugim korisnicima. Moja priča je obišla cijeli svijet, a tadašnji virtuelni fenomen bio je prvi korak prema društvenim mrežama.

Lewinsky je opisala svoj period života od 1998. godine i poznatu aferu sa Billom Clintonom. Sve je to vodilo ka problemima u Predstavničkom domu SAD-a, ali Senat je donio oslobađajuću presudu. Uslijedili su veliki emocionalni problemi, a sjetila se da su joj u tom periodu kroz glavu prolazile suicidalne misli zbog javnog poniženja.

Starr Report je godinu poslije ponudio svojim čitaocima intimne detalje odnosa na relaciji Clinton – Lewinsky.