Fanovi heavy metala najodaniji svom žanru

Showbiz 02. jun. 201512:24 > 20:43
Podijeli:
Izvor: EPA/Jim Hollander

Najnovija studija sitea za slušanje muzike Spotify pokazuje da su fanovi heavy metala najodaniji vrsti muzike koju slušaju.

Studija je obuhvatila lojalnost fanova prema određenoj vrsti muzike i izračunato je koliko puta se prosječan slušalac vraća svom omiljenom žanru.  

Heavy metal je potukao žanrove kao što su pop, folk, country i rock čime se izdigao na vrh lojalnosti, a sve to je urađeno na osnovu analiza muzike nekih od najpopularnijih heavy metal bendova, kao što su Metallica, Slayer, Judas Priest, Iron Maiden, Sepultura, Pantera, Cradle Of Filth i Anthrax.   

U izvještaju Spotifyja istaknuto je da žanrovi kao što su blues, klasika, EDM i jazz, iako su niže rangirani imaju “zdraviju” i iako manje brojnu, veoma lojalnu publiku.  

Obožavaoci heavy metala najčešće nose oznake na odjeći sa svojim omiljenim bendovima, tetoviraju svoje omiljene metal maskote, kupuju svaki album, prelaze dugačke relacije kako bi prisustvovali koncertima i festivalima što pokazuje njihovu posvećenost kako omiljenim bendovima, tako i žanru kao cjelini.