Bend Velahavle: Od spektakularno loših do regionalnog hita

Showbiz 03. jun. 201509:45 > 21:32
Podijeli:
Izvor: N1

"Idemo ludo, idemo jako“ orilo se prošlog ljeta širom Bosne i Hercegovine dok su se "Zmajevi“ hrabro borili na fudbalskom terenu tokom Svjetskog prvenstva u Brazilu. A onda se ova himna prenijela na sve tribine i stadione i postala lajt motiv cijele nacije.

Autori ovih stihova su momci iz benda Velahavle. Njihov frontmen, Samir Hodović Sake, sastao se sa ekipom emisije Impuls u Sarajevu i za gledaoce MTV-ja je otkrio da je malo falilo da veče prije objavljivanja pjesme odustanu od toga. To se, na sreću, nije dogodilo i, da li zbog podrške sastava Velahavle, čije ime u prevodu znači “nema pomoći bez Božje pomoći“ ili zbog nečega drugo, BiH fudbalska reprezentacija je zabilježila historijski uspjeh.

Samir se još podjsetio kako je prije devet godina započeo saradnju sa kultnim R'n'B producentom Kemalom Okanom kojeg je upoznao nakon njegovog nastupa u Sarajevu tako što ga je potražio u hotelskoj sobi i dao mu demo snimke, a koji su se Okanu toliko svidjeli da je sam predložio da producira prvi album bosanskog benda.

U emisiji Impuls poslušajte šta Sake misli o tetovažama, saradnji sa Adnanom Šaranom iz grupe Skroz, svom prvom rediteljskom ostvarenju i prvim muzičkim koracima kada su se kao tinejdžeri okupili na Ciglanama u Sarajevu i bili “spektakularno loši“.

To više, naravno, nije slučaj i pred Velahavleom je moguća američka turneja. Jedini problem je kako otići tamo jer se Samir plaši leta avionom.

Ipak, beogradska publika ne mora da strahuje da će dugo proći prije nego što ih uživo čuje jer će Velahavle nastupiti 5. juna zajedno sa bendovima Skroz i Dvadesetorica u okviru Mikser festivala.

Reprizu pogledajte u četvrtak u 23:30, petak 18:30, subota u 12:10 i nedjelja 17:30